Powstało w wolnej Polsce

22.01.2018, 14:40aktualizacja: 22.01.2018, 14:40

Isabelle van Keulen
Po powrocie z tournée z Japonii i Korei Orkiestra Filharmonii Narodowej z maestro Jackiem Kaspszykiem wystąpią z kolejnym koncertem w ramach obchodów 100. rocznicy odzyskania Niepodległości. Wykonają „Toccatę” z Suity symfonicznej op. 10 Bolesława Szabelskiego z 1936 roku utrzymaną w stylistyce barokowej, najczęściej wykonywany utwór z rzadko dziś prezentowanego dorobku tego kompozytora.

W pierwszej części usłyszymy także charyzmatyczną holenderską skrzypaczkę, Isabelle van Keulen, która poprowadzi solową partię w II Koncercie skrzypcowym Karola Szymanowskiego. Artystka niejednokrotnie podbiła serca słuchaczy podczas występów z największymi orkiestrami, m.in. Berliner Philharmoniker, Royal Concertgebouw Orchestra czy London Philharmonic Orchestra.

Po przerwie zabrzmi „Morze” - jeden z najpopularniejszych utworów Claude’a Debussy’ego oraz IV Symfonia Witolda Lutosławskiego, również należąca do czołówki najczęściej wykonywanych utworów kompozytora.

Orkiestra Filharmonii Narodowej

Jacek Kaspszyk - dyrygent

Isabelle van Keulen - skrzypce

W programie:

Bolesław Szabelski - „Toccata” z Suity symfonicznej op. 10

Karol Szymanowski - II Koncert skrzypcowy op. 61

Claude Debussy - „Morze”

Witold Lutosławski - IV Symfonia

Piątek, 26 stycznia 2018, godz. 19:30

Sobota, 27 stycznia 2018, godz. 18:00

Sala Koncertowa

27 stycznia zapraszamy do obejrzenia transmisji internetowej koncertu na www.filharmonia.pl.

Sfinansowano ze s´rodko´w Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2021

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 22.01.2018, 14:40