Fiat Professional liderem rynku samochodów dostawczych do 3,5 tony

14.12.2017, 13:06aktualizacja: 14.12.2017, 13:06

Fiat Professional Ducato
- Według danych opublikowanych przez Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego na podstawie danych CEP, w listopadzie br. marka Fiat Professional utrzymała prowadzenie w rankingu rejestracji nowych samochodów dostawczych o DMC do 3,5 tony;
<p>- W efekcie Fiat Professional zachował pozycję lidera w okresie od stycznia do końca listopada br., notując rejestracje na poziomie 10 240 nowych samochodów i zachowując 18,87-procentowy udział w rynku LCV do 3,5 tony;
<p>- Na uwagę zasługują również małe samochody dostawcze Fiat Professional, w tym przede wszystkim Doblo oraz Fiorino, które zarówno w listopadzie, jak i narastająco od stycznia, zapewniły marce topową pozycję wśród producentów LCV poniżej 2,5 tony w rankingu PZPM.

Według danych opublikowanych przez Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego na podstawie danych CEP, w listopadzie br. marka Fiat Professional utrzymała prowadzenie w rankingu rejestracji nowych samochodów dostawczych o DMC do 3,5 tony. W minionym miesiącu polscy klienci Fiata Professional zarejestrowali łącznie 798 samochodów, zapewniając marce udział w rynku na poziomie 16,8 procenta. W efekcie Fiat Professional zachował pozycję lidera w okresie od stycznia do końca listopada br., notując rejestracje na poziomie 10 240 nowych samochodów i zachowując 18,87-procentowy udział w rynku LCV do 3,5 tony. Włoska marka odniosła przy tym miażdżącą przewagę nad konkurencją, rejestrując o ponad 2600 aut więcej od producenta drugiego w rankingu.

Za sukcesem sprzedażowym Fiata Professional w Polsce stoi przemyślana gama nowoczesnych i funkcjonalnych lekkich samochodów dostawczych (LCV), skonstruowanych w oparciu o wieloletnie doświadczenie i nastawienie na pomoc w codziennej pracy milionów ludzi na całym świecie. Dla przykładu - Fiat Ducato, od 10 lat numer jeden wśród aut dostawczych w Polsce, jest produkowany od 1981 roku. W tym czasie doczekał się sześciu generacji, stając się dziś punktem odniesienia dla samochodów w swoim segmencie. W listopadzie model Ducato ponownie zdominował krajowy rynek LCV do 3,5 tony, z rejestracją 545 egzemplarzy i zdobyciem 11,47-procentowego udział w rynku. W ciągu ostatnich 11 miesięcy wartości te wynoszą już odpowiednio 6 597 zarejestrowanych nowych sztuk i 12,16 procenta.

Model Ducato występuje w wersjach Furgon, Kombi i Panorama przeznaczonych do przewozu osób oraz Kabina do zabudowy i może się poszczycić najniższymi w swojej kategorii kosztami utrzymania oraz optymalnym „Total Cost of Ownership" (całkowitym kosztem posiadania). Jego cena wynosi od 72 650 zł netto za wersję Kabina L1 2.3 o DMC 3,3 tony i rozstawie osi 3 000 mm, z silnikiem MJ II 130KM i od 72 800 zł netto za Furgon L1H1 o DMC 3,0 tony i rozstawie osi 3 000 mm, z jednostką napędową 2.0 MJ II 115KM. Fiat Ducato do przewozu osób L1H1 2.3 o DMC 3,0 tony i rozstawie osi 3 000 mm, napędzane silnikiem MJ II 150KM kosztuje od 107 350 zł netto za Kombi i od 119 050 zł netto za wersję Panorama.

W gamie Fiat Professional na uwagę zasługują również najmniejsze samochody dostawcze, które zarówno w listopadzie, jak i narastająco od stycznia, zapewniły marce topową pozycję wśród producentów LCV poniżej 2,5 tony w rankingu PZPM. Praktyczny i solidny Fiat Doblo - numer dwa w listopadzie w segmencie - osiągnął wynik 164 zarejestrowanych egzemplarzy, czyli o zaledwie 12 sztuk mniej od pierwszego w zestawieniu francuskiego konkurenta. Z kolei Fiat Fiorino łączący kompaktowe wymiary zewnętrzne z pojemnym wnętrzem w zeszłym miesiącu zajął piąte miejsce z rejestracjami 59 egzemplarzy.

Wysoką jakość i funkcjonalność obu modeli w zeszłym roku potwierdził brytyjski magazyn branżowy "What Van?", przyznając Doblo Cargo tytuł "Light Van of the Year", a Fiorino - "Small Van of the Year". Cena Doblo zaczyna się od 43 850 zł netto za wersję Cargo Base z silnikiem 1.4 BZ 95KM lub od 47 200 zł netto za wersję Kombi do przewozu osób, wyposażoną w tę samą jednostkę napędową. Fiat Fiorino z silnikiem 1.4 75KM kosztuje od 33 300 zł netto za wersję Cargo Base.

Szczegółowa oferta dostępna u autoryzowanych dealerów i na stronie www.fiatprofessional.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 14.12.2017, 13:06
Źródło informacji FCA Polska S.A.