PK: postępowanie Prokuratury Okręgowej w Warszawie dot. nieruchomości przy ul. Joteyki 13 w Warszawie (komunikat)

19.10.2017, 17:58aktualizacja: 19.10.2017, 17:58

- PK informuje:

W związku z licznymi pytaniami przedstawicieli mediów Prokuratura Krajowa potwierdza, że Prokuratura Okręgowa w Warszawie prowadzi śledztwo dotyczące nieruchomości położonej przy ul. Joteyki 13 w Warszawie.

Postępowanie to dotyczy przekroczenia uprawnień lub niedopełnienia obowiązków służbowych w okresie od 16 października 2008 roku do 28 maja 2010 roku w Warszawie, przez działających w celu osiągnięcia korzyści majątkowej na rzecz spadkobierców nieruchomości położonej przy ul. Joteyki 13 w Warszawie, urzędników SKO w Warszawie oraz funkcjonariuszy publicznych z Urzędu m.st. Warszawy, w tym wykonujących swoje obowiązki służbowe w byłym Biurze Gospodarki Nieruchomościami Wydziału Spraw Dekretowych, w związku z wydawanymi decyzjami administracyjnymi w odniesieniu do nieruchomości położonej przy ul. Joteyki 13 w Warszawie uprzednio przejętej na mocy dekretu z 26 października 1945 r. o własności i użytkowaniu gruntów na obszarze m.st. Warszawy, poprzez m.in. niewłaściwe zweryfikowanie na etapie wydawania decyzji, czy został prawidłowo ustalony krąg uczestników postępowania, w tym w szczególności w związku z decyzją SKO w Warszawie z 16 października 2008 r. orzekającą, że orzeczenie administracyjne Prezydium Rady Narodowej m.st. Warszawy z 2 września 1955 r. o odmowie przyznania określonym osobom prawa własności czasowej do gruntu nieruchomości położonej przy ul. Joteyki 13 w Warszawie w części odnoszącej się do sprzedanych lokali mieszkalnych wydane zostało z naruszeniem prawa, a w pozostałej części stwierdzającej nieważność tego orzeczenia administracyjnego, co skutkowało przekazaniem niesprzedanej części budynku na rzecz spadkobierców tej nieruchomości w sposób naruszający przepisy prawa i działając w ten sposób na szkodę interesu publicznego.

Chodzi o przestępstwo z art. 231 par. 2 kodeksu karnego.

Postępowanie to zostało wszczęte w dniu 4 sierpnia 2017 roku.

Postępowanie to znajduje się w fazie in rem.

Więcej informacji na temat tego postępowania udziale Prokuratura Okręgowa w Warszawie.

kom/ mgost/ amac/

Data publikacji 19.10.2017, 17:58