Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty dla członków dwóch grup przestępczych produkujących marihuanę (komunikat)

22.09.2017, 10:41aktualizacja: 22.09.2017, 10:41

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Krakowie oraz Prokuratura Rejonowa Kraków Śródmieście-Wschód nadzorują śledztwa dotyczące dwóch zorganizowanych grup przestępczych, które trudniły się nielegalną uprawą konopi i pozyskiwaniem marihuany. Postępowania te prowadzone są przez policjantów z Zarządu w Krakowie Centralnego Biura Śledczego Policji.

W ramach tych postępowań zabezpieczono w sumie prawie 37 kilogramów marihuany oraz 12,5 litra płynnego ekstraktu z ziela konopi zawierającego THC. Do obu spraw łącznie zatrzymano 9 osób.

Zatrzymanych zostało sześć osób

Do zatrzymań doszło w ostatnich dniach na terenie powiatu krakowskiego. Zatrzymano wówczas sześć osób, które zajmowały się przestępczym procederem.

Członkowie tej grupy przestępczej na terenie Małopolski uprawiali konopie, wybierając do tego oddalone od ulic, trudno dostępne miejsca. Na poddaszu domu jednego z zatrzymanych oraz w innych wynajętych domach i zabudowaniach gospodarczych ujawniono także zautomatyzowane uprawy. W dwóch z tych obiektów zorganizowano suszarnie, gdzie powstawała marihuana oraz pozyskiwano także płyn zwierający THC.

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Prokuratury Rejonowej Kraków Śródmieście-Wschód prokurator ogłosił im zarzuty. Czterech z zatrzymanych podejrzanych jest o prowadzenie nielegalnych upraw i przetwarzanie narkotyków.

Na wniosek prokuratora dwóch podejrzanych zostało tymczasowo aresztowanych. Wobec jednego podejrzanego prokurator zastosował wolnościowe środki zapobiegawcze.

Sprawcy zostali tymczasowo aresztowani

Pod koniec sierpnia tego roku w Krakowie doszło do zatrzymania kolejnych trzech mężczyzn, członków drugiej grupy przestępczej.

W mieszkaniach wynajmowanych przy użyciu sfałszowanych dokumentów prowadzili oni cztery zautomatyzowane uprawy konopi. Dodatkowo w jednym z tych mieszkań zorganizowana została suszarnia, w której przetwarzano części rośliny w marihuanę. Aby wyeliminować intensywne zapachy towarzyszące uprawie i przetwarzaniu roślin, stosowano specjalistyczne urządzenia filtrujące. Podczas przeszukań okazało się, że przerobiono także instalacje elektryczne, dzięki czemu nielegalnie pobierano prąd. Uprawy konopi zabezpieczono systemami alarmowymi, z których sygnał był przekazywany na telefony podejrzanych. Zatrzymani są również podejrzani o sprzedaż narkotyków syntetycznych, tj. mefedronu.

Dwaj mężczyźni byli poszukiwani listami gończymi, z czego jeden był poszukiwany Europejskim Nakazem Aresztowania przez Policję niemiecką za przestępstwa popełnione w tym kraju.

Zatrzymani usłyszeli zarzuty w Prokuraturze Okręgowej w Krakowie. Na wniosek prokuratora wszyscy zostali tymczasowo aresztowani na okres 3 miesięcy.

kom/ kka/

Data publikacji 22.09.2017, 10:41