"Karta Prawdziwej Żywności dla wsparcia małych i średnich gospodarstw rodzinnych"

10.12.2015, 11:19aktualizacja: 10.12.2015, 11:19

Bezpośrednio od polskiego rolnika - logo
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi chce złagodzenia wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych dla żywności produkowanej przez małe i średnie gospodarstwa rodzinne. Prosi rząd o wsparcie i przesyła swoje postulaty.

"Karta Prawdziwej Żywności" zainicjowana przez Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi - ICPPC cieszy się ogromnym poparciem Polaków. Odczytana wczoraj w Warszawie na konferencji, dzisiaj zostanie przekazana Pani Premier oraz Ministrom: Rolnictwa, Środowiska i Zdrowia. Zawiera ona kluczowe postulaty, które są ważne dla wszystkich Polaków.

Wśród postulatów jest m.in:

"Zezwolenie małym i średnim gospodarstwom rodzinnym na sprzedaż wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych";

"Zapewnienie konsumentom, pragnącym się żywić dobrej jakości naturalnym jedzeniem, łatwych i dostatecznych możliwości nabywania takiego jedzenia lokalnie. W powyższym celu - zniesienie ograniczeń kupowania od miejscowych rolników (dla konsumentów i instytucji) pełnego asortymentu lokalnych produktów żywnościowych przez sklepy, szkoły, restauracje, inne instytucje".

Według koalicji konieczne są natychmiastowe zmiany, bo tysiące małych i średnich gospodarstw rodzinnych znajduje się na skraju niewypłacalności z powodu narzucania im przez kolejne rządy RP najbardziej niesprawiedliwych i nieodpowiednich przepisów w Europie.

Fundacja podkreśla, że podczas gdy supermarkety legalnie sprzedają niezdrowe, pozbawione wartości odżywczych, pełne chemii i sprowadzane z dalekiego świata artykuły spożywcze - najwyższej jakości, nisko przetworzona, lokalna żywność wytwarzana przez małe i średnie gospodarstwa rodzinne ma prawny status "żywności nielegalnej". Tymczasem przepisy, które mają wejść w życie od 1 stycznia 2016 roku sytuacji nie zmieniają.

"Kolejne rządy zmieniają przepisy tak, aby ich nie zmienić, np. po ostatnich zmianach 'wielkim hitem i dobrodziejstwem' nowego rozporządzenia z dnia 30 września 2015 r. jest możliwość sprzedaży siary, ślimaków i łownej zwierzyny. Jakie jest zapotrzebowanie wśród konsumentów na powszechne kupowanie siary? Czy Polacy ślimaków zjadają więcej niż kiełbas i serów?! Czy i kiedy nowy rząd odrzuci te absurdy?" - pyta oburzona Jolanta Dal, rolniczka i radna z podkarpackiego.

Karta Prawdziwej Żywności rozpoczyna się pięknymi i mocnymi słowami: "Kierując się poszanowaniem dla pięknej tradycji chłopskich gospodarstw rodzinnych, które wyjątkowo przyczyniają się do zachowania bogactwa kulturowego i bioróżnorodności upraw na polskiej wsi, a także najlepszych produktów żywnościowych dostępnych w Europie, my, niżej podpisani, wzywamy Rząd RP do natychmiastowego wprowadzenia w życie punktów wymienionych w 'Karcie prawdziwej żywności'".

Treść karty i podpisy: http://icppc.pl/index.php/pl/broniz-zywnosci/671-karta-prawdziwej-zywnosci.html.

KONTAKT:

Jolanta Dal