Polityka i społeczeństwo

CBA: adwokat zatrzymana przez CBA aresztowana (komunikat)

24.05.2017, 14:47aktualizacja: 24.05.2017, 14:47

- CBA informuje:

Agenci CBA z Wrocławia zatrzymali adwokat za próbę skorumpowania pracownika prokuratury i skłonienia „sprzedania” informacji ze śledztwa. Łapówką miało być 200 tys. zł lub mieszkanie.

Podkarpacki Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Rzeszowie wraz z Delegaturą Centralnego Biura Antykorupcyjnego we Wrocławiu prowadzi śledztwo przeciwko Annie D. - adwokatowi, wpisanej na listę adwokatów Okręgowej Rady Adwokackiej we Wrocławiu.

Adwokat została zatrzymana przez funkcjonariuszy CBA, a następnie przewieziona do siedziby rzeszowskiego wydziału prokuratury krajowej. Podejrzanej przedstawiono zarzut dotyczący dwukrotnego złożenia w 2016 roku obietnicy udzielenia asystentce prokuratorskiej z Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu ds. Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej we Wrocławiu korzyści majątkowej - pieniędzy w wysokości 200 000 złotych lub pokrycia kosztów zakupu mieszkania. W zamian za to adwokat chciała pozyskać informacje z prowadzonego tam śledztwa.

Podejrzana Anna D. nie przyznała się do popełnienia zarzucanego jej przestępstwa oraz złożyła wyjaśnienia.

Dzisiaj Sąd Rejonowy w Rzeszowie, po rozpoznaniu wniosku prokuratora postanowił zastosować wobec Anny D. środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres dwóch miesięcy.

Za popełnione przestępstwo podejrzanej grozi kara pozbawienia wolności od roku do lat 10.

kom/ agzi/

Data publikacji 24.05.2017, 14:47