Dane o absencji chorobowej z pierwszego kwartału 2017

28.04.2017, 13:17aktualizacja: 28.04.2017, 13:17

Briefing prasowy Conperio, fot. 1 - materiały prasowe
Zaprezentowano dane z "Conperio Indeks" - nowego narzędzia do analizy absencji chorobowej dla firm. Polskie przedsiębiorstwa stale zmagają się z nieuczciwą absencją chorobową. Trudno jest im określić czy przekracza ona normę i jaki powinien być jej optymalny poziom. Problem istnieje ponieważ firmom brakuje właściwego punktu odniesienia. Conperio Indeks, czyli ogólnopolski indeks absencji chorobowej, jest odpowiedzią na zapotrzebowanie przedsiębiorstw.

Prezentacja z danymi pod linkiem: https://we.tl/yWbkCGKNrV

Nowoczesne zarządzanie absencją chorobową

"Zjawisko absencji chorobowej w polskich firmach wciąż rośnie. W 2015 roku Polacy przebywali na zwolnieniu lekarskim 266 milionów dni. Obecnie jako jedyni w Polsce wdrażamy nowoczesne systemy analityczne służące do zarządzania absencją chorobową. Chcemy pomóc polskiemu biznesowi, dając mu narzędzie, które będzie wykorzystane do analizowania i redukowania absencji, co przełoży się na znaczące oszczędność" - tłumaczy Mikołaj Zając prezes Conperio.

Conperio Indeks lekarstwem na problemy firm

Conperio Indeks jako jedyny w kraju zawiera rzetelne wskaźniki absencji, wyliczane na podstawie danych źródłowych. Są one obliczane w jednolity sposób dla wszystkich podmiotów. Dzięki temu można łatwo porównać wielkość absencji dla wszystkich analizowanych firm. Weryfikowany jest czas trwania każdego druku ZLA w przełożeniu na dni robocze w miesiącu. Dane Conperio Indeks są wielkością obiektywną, pozwalającą na porównanie ich między różnymi podmiotami. Możliwe jest skorelowanie informacji o absencji z wiekiem pracowników, płcią, stażem pracy, wielkością firmy, jej lokalizacją czy rodzajem działalności. Oceniając długość „L4”, można wyliczyć optymalny poziom absencji, do którego powinno dążyć przedsiębiorstwo.

Na platformie znajdują się dane o absencji dotyczące około 50 000 pracowników z Polski. Przedsiębiorstwa korzystające z Conperio Indeks pozostają anonimowe.

Conperio Indeks umożliwia firmom zinterpretowanie i określenie skali problemu absencji. Kolejnym krokiem jest audyt zwolnień, a w sytuacji utrzymywania się wysokich wskaźników, kontrola.

Doświadczenie Conperio wskazuje, że właściwie dobrane działania w zakresie niwelowania absencji mogą ograniczyć wydatki z nią związane od kilku do nawet 70%.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 28.04.2017, 13:17