Grupa Veolia na IX Europejskim Kongresie Gospodarczym

28.04.2017, 12:51aktualizacja: 28.04.2017, 12:51

Veolia partnerem EKG 2017
To już tradycja. Grupa Veolia po raz kolejny zostanie partnerem największego wydarzenia gospodarczego w Europie Środkowej, czyli Europejskiego Kongresu Gospodarczego, którego dziewiąta edycja odbędzie się w tym roku w Katowicach. Przedstawiciele Grupy Veolia zabiorą głos w aż siedmiu panelach dyskusyjnych, między innymi podczas sesji inauguracyjnej Kongresu.

Około 8 tysięcy gości, 132 sesje, 700 prelegentów, w tym przedstawiciele polskiego i wielu europejskich rządów oraz administracji UE, ponad 11 tysięcy godzin debat - tak zapowiada się dziewiąta edycja Europejskiego Kongresu Gospodarczego. Wydarzenie rozpocznie się 10 i potrwa do 12 maja. Jak co roku, uczestnicy EKG będą dyskutować między innymi na temat aktualnych wydarzeń polityczno-społeczno-gospodarczych, spróbują odpowiedzieć na wyzwania, jakie stoją przed europejskimi gospodarkami i zaproponują rozwiązania, umożliwiające szybszy rozwój gospodarczy krajów naszego regionu. Grupa Veolia, jako czołowy dostawca usług w zakresie zarządzania energią, gospodarki wodno-ściekowej i odpadowej, została oficjalnym partnerem tegorocznej edycji tego wydarzenia. Przedstawiciele grupy wezmą w tym roku udział w siedmiu debatach EKG.

"Cieszymy się, że po raz kolejny możemy być partnerem tak prestiżowego wydarzenia, jakim jest Europejski Kongres Gospodarczy. Ten rok jest szczególny dla grupy Veolia, ponieważ obchodzimy jubileusz dwudziestolecia naszej obecności w Polsce - dzięki dwudziestu lat nieprzerwanych inwestycji jesteśmy dziś jednym z czołowych dostawców usług komunalnych w Polsce i uczestnikiem krajowych i regionalnych debat, związanych z energetyką i ciepłownictwem. Podczas Kongresu przedstawiciele grupy zabiorą głos w fundamentalnych sprawach, dotyczących przyszłości energetyki w Europie, porozmawiają też między innymi na temat warunków dla inwestycji w Polsce, współpracy biznesu z samorządami oraz promowanej przez nas idei gospodarki o obiegu zamkniętym" - mówi Gérard Bourland, dyrektor generalny grupy Veolia w Polsce.

W trakcie EKG, 11 maja, dyrektor Bourland weźmie udział w lunchu roboczym na zaproszenie Maroša Šefčoviča, wiceprzewodniczącego Komisji Europejskiej. W spotkaniu, organizowanym wspólnie przez Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce oraz Forum Energii będą uczestniczyć najważniejsi przedstawiciele branży energetycznej i ciepłowniczej w Polsce. Porozmawiają między innymi o kształcie ważnych dla energetyki regulacji, między innymi "Pakietu Zimowego" oraz systemu ETS i przedyskutują wpływ tych regulacji na kształt polskiego sektora energetycznego.

Veolia jest uznaną światową marką specjalizującą się w optymalnym zarządzaniu zasobami naturalnymi. Zatrudnia ponad 163 000 pracowników na całym świecie. Grupa tworzy i wdraża rozwiązania w zakresie gospodarki wodnej, gospodarki odpadami i energią. Rozwiązania te przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju miast i przemysłu. Rozwijając trzy uzupełniające się działalności, Veolia zapewnia dostęp do zasobów, chroni je oraz odnawia.

W 2016 roku, Veolia zaopatrzyła w wodę pitną 100 milionów mieszkańców, a 61 miliony objęła usługą uzdatniania wody. Wyprodukowała 54 mln MWh energii i odzyskała 31 milionów ton odpadów na drodze odzysku materiałowego i energetycznego. W 2016 roku Veolia Environnement (notowana na giełdzie w Paryżu: Paris Euronext: VIE), odnotowała obroty w wysokości 24,39 mld euro. www.veolia.com

Grupa Veolia w Polsce od 20 lat jest sprawdzonym partnerem miast i przemysłu w Polsce, oferującym usługi dostosowane do potrzeb klientów, stale rozwijającym swoją działalność na terenie kraju. W tym czasie dla zapewnienia najwyższej jakości usług, ochrony środowiska, Veolia konsekwentnie inwestuje w rozbudowę oraz modernizację swojej infrastruktury produkcyjnej i dystrybucyjnej. Jest jednym z czołowych dostawców usług w zakresie zarządzania energią, gospodarki wodno-ściekowej i odpadowej. Zatrudnia około 4500 pracowników. Tworzy i wdraża rozwiązania efektywne ekonomicznie i przyjazne dla środowiska. Tworzone przez grupę nowe modele biznesowe odpowiadają założeniom gospodarki o obiegu zamkniętym i przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju miast i przemysłu.

Grupa Veolia w Polsce prowadzi działalność w 75 miastach, w 41 zarządza sieciami ciepłowniczymi. Działa poprzez spółki: Veolia Energia Polska (holding), 7 głównych spółek operacyjnych - Veolia Energia Warszawa, Veolia Energia Łódź, Veolia Energia Poznań, Veolia Energia Poznań ZEC, Veolia term, Veolia Industry Polska, Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Tarnowskich Górach oraz ich spółki zależne. www.veolia.pl

KONTAKT:

Magdalena Kempiński