Nauka i technologie

MŚ: spotkanie Państw Grupy Wschodnioeuropejskiej z udziałem min. Szyszki (komunikat)

28.04.2017, 12:56aktualizacja: 28.04.2017, 12:56

- MŚ informuje:

W czwartek 27 kwietnia w Pile rozpoczęło się spotkanie ministrów Grupy Wschodnioeuropejskiej ONZ. Biorą w nim udział przedstawiciele m.in. Armenii, Azerbejdżanu, Chorwacji, Czech, Estonii, Litwy, Łotwy, Serbii, Słowacji, Słowenii, Ukrainy i Węgier. Temat przewodni spotkania to "Porozumienie paryskie szansą zrównoważonego rozwoju świata".

Podczas powitalnego obiadu prof. Jan Szyszko, minister środowiska, podkreślił rolę, jaką członkowie grupy odegrali w wynegocjowaniu korzystnych dla naszego regionu zapisów w Porozumieniu paryskim.

W piątek (28 kwietnia) zaplanowane są wystąpienia przybyłych gości oraz prezentacja na temat roli lasów jako elementu polityki klimatycznej w zakresie zrównoważonego rozwoju terenów niezurbanizowanych. Goście zapoznają się z koncepcją leśnych gospodarstw węglowych, a także zwiedzą wieżę - laboratorium do monitorowania absorpcji CO2 w lasach. Dzień zakończy się wspólnym sadzeniem drzew na terenie Nadleśnictwa Tuczno.

Spotkanie potrwa do soboty i zakończy się podpisaniem wspólnego komunikatu.

kom/ sno/

Data publikacji 28.04.2017, 12:56