Nauka i technologie

Czy warto palić fortepianem w piecu? Co gra nie tak w bioenergii? Podsumowanie konferencji

31.03.2017, 11:54aktualizacja: 31.03.2017, 11:54

Instytut Spraw Obywatelskich (INSPRO)/Piotr Skubisz fot.1
Czy racjonalne jest zużywanie na zatankowanie paliwa do jednego samochodu takiej ilości kukurydzy, jaka mogłaby wykarmić jednego człowieka przez cały rok? Analityk megatrendów, Marcin Popkiewicz poddał to w wątpliwość w trakcie konferencji zorganizowanej przez Instytut Spraw Obywatelskich (<a href="https://inspro.org.pl/">INSPRO</a>): Bioenergia - pułapki i potencjał. Odnawialne źródła energii, ale czy zrównoważone?

10 mld zł w latach 2006-2015 przeznaczonych w Polsce na współspalanie biomasy z węglem, czy to inwestycja w odnawialne źródła energii? Grzegorz Wiśniewski, prezes Instytutu Energii Odnawialnej (IEO), w swoich obliczeniach pokazał, że to jak spalanie w kominku fortepianu.

W systemie wsparcia OZE w 2017 roku współspalanie może liczyć na 9 mld zł w okresie 15 lat. Wydajność biomasy w stosunku do modułów fotowoltaicznych z jednego hektara to proporcja 53 do 10 000 (w Mwh/ha). Na tle UE Polska pozostaje w tyle, jeśli chodzi o wykorzystanie OZE.

Bioenergia, która miała być ekologiczną alternatywą dla węgla, stała się pułapką, z której coraz trudniej uciec. Jak udowadnia ostatni raport Chatham House, Królewskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych z Wielkiej Brytanii, spalanie drewna ma gorsze skutki dla środowiska niż spalanie węgla.

INSPRO przygotowało i zaprezentowało polską wersję dokumentu zawierającego rekomendacje NGO dla zrównoważonego wykorzystania bioenergii. Publikacja "Pułapki i potencjał. Rola bioenergii w polityce energetycznej Unii Europejskiej po 2020. Rekomendacje NGO" do pobrania (pdf). Rekomendacje zostały wypracowane m.in. przez: BirdLife, Transport & Environment, European Environmental Bureau - organizacje, z którymi INSPRO współpracuje.

INSPRO do udziału w konferencji zaprosiło niezależnych ekspertów rynku energetycznego, organizacje pozarządowe i branżowe. Jak sprawić, by bioenergia spełniała wszelkie wymogi energetyki odnawialnej? Czy odnawialne zawsze oznacza zrównoważone źródło energii?

Gorąca dyskusja, w której wzięli udział również: Beata Wiszniewska (PIGEOR) i Karol Teliga (POLBIOM) oraz publiczność, potwierdza potrzebę szerokiej debaty publicznej nad przyszłością wykorzystania bioenergii w Polsce i Unii Europejskiej.

KONTAKT:

Paulina Lota

e-mail: paulina.lota@inspro.org.pl

Piotr Skubisz

e-mail: piotr.skubisz@inspro.org.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 31.03.2017, 11:54
Źródło informacji Instytut Spraw Obywatelskich (INSPRO)