MR: Polska na targach Hannover Messe 2017 (komunikat)

23.03.2017, 13:49aktualizacja: 23.03.2017, 13:49

- MR informuje:

Polska jest krajem partnerskim tegorocznej edycji największej i najważniejszej na świecie imprezy przemysłowej. Około 1,2 tys. m2 powierzchni zajmie polskie stoisko narodowe na targach Hannover Messe 2017. Swoje innowacyjne produkty i rozwiązania przedstawi na nim 11 polskich firm. Oprócz nich, na stoisku obecne będzie Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, osiem regionów, pięć Specjalnych Stref Ekonomicznych i Urząd Dozoru Technicznego. W sumie, podczas wystawy, także w ogólnej przestrzeni targowej, zaprezentuje się ok. 200 rodzimych przedsiębiorstw, w tym start-upy.

Hasłem targów Hannover Messe 2017 jest „Integrated Industry – Creating Value”. Idea ta łączy w sobie różne tematy związane np. z cyfryzacją produkcji (Industry 4.0) czy efektywnością energetyczną. W hasło to wpisują się działania polskiego rządu, określone w Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, w szczególności dotyczące reindustrializacji i innowacyjności.

Targi w Hanowerze to doskonała okazja do kompleksowej promocji polskiej gospodarki na arenie międzynarodowej i budowania silnych polskich marek w dziedzinie wysokich technologii. Nasze produkty odznaczają się bardzo wysoką jakością, a polskie firmy z sukcesem działają na zagranicznych rynkach i są doceniane przez nawet najbardziej wymagających odbiorców.

Smart means Poland

Hasło przewodnie naszej obecności na targach w Hanowerze, jako kraju partnerskiego, to SMART MEANS POLAND. Logiem jest K-dron – figura idealna, która jest kwadratem wpisanym w drugi kwadrat. Jego powierzchnia jest zarazem symetryczna i niesymetryczna, wklęsła i wypukła. Użycie polskich barw narodowych w K-dronie symbolizuje kreatywny i innowacyjny potencjał polskiej gospodarki.

Stoisko narodowe

Stoisko o powierzchni ok. 1,2 tys. m2 będzie miejscem prezentacji osiągnięć polskiej gospodarki. Znajdzie się w głównej hali kompleksu targów. Swoje produkty przedstawi na nim 11 polskich firm. Są to:

-ML System S.A – producent ogniw fotowoltaicznych nowej generacji;

-Solaris Bus & Coach S.A. – światowy producent autobusów, w tym autobusów elektrycznych;

-Ursus Bus S.A – światowy producent pojazdów, w tym z napędem elektrycznym;

-Transition Technologies – firma oferująca systemy informatyczne i inżynierskie dla przemysłu, przede wszystkim energetycznego;

-Saule Technologies – autor nowej technologii wytwarzania elastycznych ogniw fotowoltaicznych na bazie perowskitów;

-Eko energetyka – producent infrastruktury ładowania dla autobusów i samochodów elektrycznych;

-DT Poland – producent nowoczesnego oprogramowania;

-Zortrax – producent drukarek 3D i materiałów do druku służących do zaawansowanego projektowania dla przemysłu;

-Medcom – jeden z najbardziej innowacyjnych producentów urządzeń energoelektronicznych na świecie;

-H. Cegielski – Poznań S.A. – firma o ponad 170-letniej tradycji oferująca zaawansowane technologicznie produkty z branż takich jak energetyka, transport, inżynieria środowiskowa, produkcja konstrukcji stalowych;

-TMA Automation – firma projektująca i budująca nowoczesne rozwiązania z zakresu: robotyki, automatyki, mechaniki i systemów wizyjnych.

Z osiągnięciami polskiej nauki i myśli technologicznej zapoznać się będzie można na stanowiskach Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, a także SciTech Poland.

Na polskim stoisku narodowym obecnych będzie też 8 województw: lubelskie, lubuskie, małopolskie, opolskie, pomorskie, śląskie, świętokrzyskie, zachodniopomorskie, 5 Specjalnych Stref Ekonomicznych (Łódzka SSE, Kostrzyńsko-Słubicka SSE, Wałbrzyska SSE, Mielecka SSE, Tarnobrzeska SSE) oraz Urząd Dozoru Technicznego.

Stoisko SciTech Poland

Na 420 m2 zaprezentują swoje wynalazki studenci – laureaci projektu „Najlepsi z najlepszych”. Wśród nich znajdą się między innymi robot, który uczy dzieci programowania (Photon), łazik marsjański, autonomiczny pojazd elektryczny czy samochód solarny. Innowacyjne technologie przedstawią również uczelnie i instytuty naukowe. Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego pokaże miękkie mikroroboty napędzany światłem, a Uniwersytet Jagielloński – nowy tomograf PET. W sumie na stoisku odbędzie się prezentacja 27 innowacji z polskim znakiem jakości.

Strefa start-upów

W Hanowerze będzie też 18 młodych innowacyjnych firm, w tym 3, które otrzymały w ramach konkursu „Start-upy w Pałacu”, nagrodę Ministra Rozwoju i Finansów. Swoją ofertę przedstawią w strefie start-upów. Są to:

-XTPL – spółka technologiczna, która rozwija chronioną patentem technologię druku ultracienkich linii przewodzących;

-HussarTech – startup zajmujący się komercyjnym zastosowaniem wynalazku, jakim jest hybrydowy materiał o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i antywirusowych;

-Billon Group – firma technologiczna, która stworzyła pierwszy na świecie system pieniądza elektronicznego, umożliwiający obrót złotym polskim oraz innymi walutami w zgodzie z regulacjami oraz bez ograniczeń czasu i miejsca.

Wsparcie dla firm

Ministerstwo Rozwoju opracowało program promocji umożliwiający przedsiębiorcom ubieganie się o dofinansowanie ich udziału w targach. Fundusze pochodzą z Programu Inteligentny Rozwój. Konkurs prowadziła Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. Nabór wniosków rozpoczął się 12 stycznia 2017 r. Zakończył 13 lutego 2017 r.

31 firm dzięki w sumie 2,3 mln zł z Programu Inteligentny Rozwój będzie mogło zaprezentować się na własnym stoisku. Będą miały także możliwość spotkania się z partnerami biznesowymi w polskiej strefie.

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości oferuje także przedsiębiorcom możliwość udziału w międzynarodowych giełdach kooperacyjnych odbywających się w trakcie targów. To Międzynarodowa Giełda Kooperacyjna EEN (24-28 kwietnia 2017 r.) oraz Technology Cooperation Days (25-27 kwietnia 2017 r.). Do udziału w tych wydarzeniach zarejestrowało się dotychczas ponad 80 polskich firm.

Wydarzenia podczas Hannover Messe

Szczególnym wydarzeniem związanym z polską obecności na targach jest uroczysta ceremonia otwarcia, która odbędzie się wieczorem 23 kwietnia br. Podczas gali z udziałem przedstawicieli najwyższych władz państw i firm obecnych na targach, odbędzie się prezentacja naszego kraju. Koordynatorem tego wydarzenia jest Polska Agencja Inwestycji i Handlu. Odpowiedzialna jest ona też za planowane następnego dnia otwarcie stoiska narodowego.

24 kwietnia 2017 r., po otwarciu stoiska narodowego z udziałem kanclerz Angeli Merkel, premier Beaty Szydło, wicepremierów Mateusza Morawieckiego i Jarosława Gowina oraz polskiej delegacji, przewidziana jest wizytacja stoisk polskich i niemieckich wystawców.

Wicepremier Mateusz Morawiecki weźmie też udział w Polish-German Business Summit oraz odwiedzi stoiska polskich firm.

Podczas pobytu delegacji polskiej w Hanowerze planowane są także spotkania bilateralne z delegacjami rządowymi krajów biorących udział w targach.

Na 26 kwietnia 2017 r. zaplanowano organizację tradycyjnego wieczoru kraju partnerskiego – Partner Country Night.

Współpraca instytucji

W organizację udziału Polski na targach Hannover Messe 2017 zaangażowanych jest wiele instytucji.

Organizatorzy: Ministerstwo Rozwoju, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Polski Fundusz Rozwoju, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Polska Agencja Inwestycji i Handlu, Agencja Rozwoju Przemysłu, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

Główni partnerzy strategiczni innowacyjnej Polski na Hannover Messe 2017: PKN Orlen, PKO Bank Polski.

Partnerzy strategiczni innowacyjnej Polski na Hannover Messe 2017: PZU S.A., Urząd Dozoru Technicznego, Bank Gospodarstwa Krajowego, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A., Kostrzyńsko-Słubicka Specjalna Strefa Ekonomiczna, Famur, Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna.

kom/ march/

Data publikacji 23.03.2017, 13:49