Polityka i społeczeństwo

PK o przesłuchaniach założycieli spółki Amber Gold (komunikat)

01.03.2017, 17:53aktualizacja: 01.03.2017, 17:53

- Prokuratura Krajowa informuje:

Prokuratura Okręgowa w Łodzi w dniu 25 czerwca 2015 roku skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko twórcom spółki Amber Gold – małżonkom Marcinowi P. i Katarzynie P. Nie oznacza to jednak, że sprawa Amber Gold jest już całkowicie zamknięta dla prokuratury.

Od 7 lipca 2016 roku Prokuratura Regionalna w Łodzi prowadzi śledztwo dotyczące funkcjonowania spółek Amber Gold i OLT Express, ich twórców oraz osób, które z nimi współpracowały.

W ramach tego postępowania prokuratorzy ustalają wszystkie osoby, które współpracowały z Marcinem P. i Katarzyną P. przy stworzeniu piramidy finansowej oraz czerpały korzyści z oszustw popełnionych w związku z działalnością spółki Amber Gold.

W tym właśnie śledztwie, 28 lutego 2017 r. prokuratorzy Prokuratury Regionalnej w Łodzi przesłuchali w charakterze świadków: Marcina P., a dzisiaj (1 marca 2017 r.) w tym samym charakterze Katarzynę P.

Przesłuchanie w charakterze świadków w tej sprawie nie wymagało uczestniczenia w nim obrońców Marcina P. i Katarzyny P. ustanowionych w innym procesie, który rozpoczął się skierowaniem do sądu w dniu 25 czerwca 2015 roku aktu oskarżenia przeciwko twórcom spółki Amber Gold.

Zarówno Marcin P., jak i Katarzyna P. nie złożyli wniosków o dopuszczenie do udziału w przesłuchaniach ich adwokatów (obrońców).

Tematyka przesłuchań dotyczyła wyłącznie funkcjonowania spółek Amber Gold i OLT Express, ich twórców oraz osób, które z nimi współpracowały. Prokuratorzy nie zadawali świadkom pytań dotyczących tematyki prac Sejmowej Komisji Śledczej, jak i postępowania sądowego toczącego się przed Sądem Okręgowym w Gdańsku, w którym Marcin P. i Katarzyna P. występują jako oskarżeni.

Świadek Marcin P., korzystając ze swoich uprawnień, odmówił odpowiedzi na szereg pytań, zaś Katarzyna P. odmówiła odpowiedzi na jakiekolwiek pytania objęte zakresem przesłuchania.

Świadkowie nie zgłosili do protokołu żadnych zastrzeżeń co do przebiegu przesłuchań z ich udziałem.

Prokuratura Regionalna w Łodzi będzie kontynuować działania zmierzające do ustalenia, co stało się z majątkiem Amber Gold i OLT Express. Już teraz wiadomo, że od 15 grudnia 2011 roku do 30 sierpnia 2012 roku OLT Express otrzymywała znaczne przelewy pieniężne z kont Amber Gold. Na rzecz OLT Express przelanych zostało 5 milionów 800 tysięcy dolarów oraz 43 miliony 600 tysięcy złotych. Pomimo tego OLT Express nie realizowała swoich zobowiązań finansowych wynikających choćby z konieczności uregulowania rat leasingowych. Prokuratorzy przypuszczają, że nie były to wszystkie pieniądze klientów Amber Gold, które zostały wyprowadzone z kont spółki. Zbadanie wszystkich takich przepływów pozwoli na szersze zaspokojenie pokrzywdzonych w sprawie Amber Gold.

W zainteresowaniu prokuratorów jest ponadto dokładne zbadanie funkcjonowania spółki OLT Express. Chodzi głównie o źródła jej finansowania. Badane są również wszystkie powiązania tej spółki i członków jej władz ze spółką Amber Gold, jej twórcami oraz osobami, które z nimi współpracowały i czerpały korzyści ze stworzonej piramidy finansowej. Prokuratorzy i powołani przez nich biegli w całości badają przepływy środków finansowych z kont Amber Gold do OLT Express i wszystkich przedsiębiorstw z nią związanych.

kom/mż/

Data publikacji 01.03.2017, 17:53