Wiodący ekosystem wirtualnej rzeczywistości HTC VIVE ogłasza dostępność akcesoriów Vive Tracker i Vive Deluxe Audio Strap

28.02.2017, 11:39aktualizacja: 28.02.2017, 11:39

Urządzenie Vive Tracker zapewnia deweloperom znaczne poszerzenie możliwości wirtualnej rzeczywistości i rozbudowanie ekosystemu Vive.
<p>Finansowanie bez oprocentowania w Ameryce Północnej i Chinach.

Barcelona, Hiszpania i San Francisco, 27 lutego 2017 r. PRNewswire - Do ekosystemu HTC VIVE™ cieszącego się tytułem wiodącego na rynku produktu wirtualnej rzeczywistości (VR) dołączyły nowe produkty. Ogłoszono ceny i daty dostępności akcesoriów Vive Tracker i Vive Deluxe Audio Strap. Urządzenie Vive Tracker, które powstało w celu umożliwienia deweloperom i twórcom dodatków osiągnięcie jeszcze większej imersji dostępne będzie do zakupu przez deweloperów od 27 marca ze strony Vive.com. Z kolei Vive Deluxe Audio Strap będzie można zamówić w przedsprzedaży od 2 maja z prognozowaną datą dostawy w czerwcu. Oba produkty dostępne będą w sugerowanej cenie detalicznej 99,99 USD (119,99 EUR, 99,99 GBP, 799,00 JPY).

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/472180/Vive_Deluxe_Audio_Strap___Back_copy.jpg

"Widzimy świetlaną przyszłość dla wirtualnej rzeczywistości i stworzyliśmy dookoła Vive cały ekosystem, który doświadcza ewolucji, zmian i nieustannego wzrostu, przewodząc całej branży - skomentował Daniel O'Brien, dyrektor generalny ds. VR w USA w HTC Vive. - Vive Tracker jest głównym elementem tej strategii. Po połączeniu z technologią Vive i programami takimi, jak Viveport i Vive X, urządzenie otwiera duże szanse dla nas i naszych partnerów na utożsamienie ekosystemu Vive z rozwojem branży VR" - dodał dyrektor.

Urządzenie Vive Tracker poszerza ekosystem Vive

Urządzenie Vive przyczyni się do dalszego rozbudowania wiodącego w branży ekosystemu VR przez umożliwienie deweloperom włączanie przedmiotów ze świata rzeczywistego do wirtualnego, co z kolei przyczyni się do znaczącego zwiększenia możliwości tworzenia niezapomnianych przeżyć VR. Na pierwszych 1 000 dostępnych trackerów Vive zgłosiło się już ponad 2 300 chętnych uzasadniających chęć posiadania urządzenia zastosowaniami w wielu branżach wykraczających poza gry komputerowe, włączywszy edukację, przedsiębiorczość, szkolenia, zdrowie i wellness i nie tylko. W sumie prawie 60% proponowanych zastosowań nie dotyczy gier i rozrywki.

"Konstrukcja przedmiotu, który może być rejestrowany w Vive może być skomplikowanym wyzwaniem - skomentował Joe Ludwig z Valve. - Ale tracker Vive sprawia, że rejestracja przedmiotów w środowisku VR jest tak prosta, że każdy może to robić. Cieszymy się, że firma HTC stworzyła ten produkt i nie możemy się doczekać tego, jak wykorzystają go inni" - dodał.

Urządzenie Vive Tracker można będzie zakupić w dwóch etapach. W ramach pierwszego etapu od dnia 27 marca urządzenie Vive Tracker zostanie udostępnione do zakupu tym, którzy zamierzają tworzyć treści na potrzeby środowiska Vive. Urządzenie ma być dostępne do zakupu dla konsumentów później tego roku wraz z rosnącą różnorodnością akcesoriów i treści na Vive Tracker.

Firma CloudGate Studio, deweloper gry Island 359, jest jednym z pierwszych użytkowników urządzenia Vive Tracker. Firma CloudGate wykorzystuje szereg trackerów do umożliwienia pełnej świadomości własnego ciała graczy w strzelance Island 359. Rozwiązanie będzie wystawiane w trakcie targów GDC na stoisku Valve w środę 1 marca oraz w prywatnej sali spotkań w trakcie całego wydarzenia. Na spotkanie można umówić się pisząc do @CloudGateStudio w serwisie Twitter.

"Eksperymentowaliśmy z pełną kontrolą ruchu całego ciała odkąd tylko udało nam się dostać Vive, ale wcześniej nie mieliśmy zadowalających wyników - skomentował prezes firmy CloudGate Studio Steve Bowler. - Przy użyciu trackerów Vive udało nam się przekroczyć granice VR i stworzyć system wirtualnego ja, który pozwala użytkownikom widzieć i używać całe ciało w świecie wirtualnym. Teraz w Island 359 można z powodzeniem kopać przedmioty, widzieć kucanie, a nawet leżeć w pozycji strzeleckiej z dokładnością jeden na jeden" - dodał prezes.

Vive Deluxe Audio Strap

Pasek podtrzymujący gogle Vive Deluxe Audio Strap łączy w sobie zintegrowane słuchawki i nowe funkcje zwiększające komfort, co prowadzi do większej wygody użytkowania w trakcie długich sesji. Pasek The Deluxe Audio Strap wyposażono w nowy przycisk regulujący rozmiar, który pozwala na szybką zmianę ustawień z pojedynczego użytkownika na większą liczbę użytkowników Vive, przez co jeszcze szybciej można zanurzyć się w wirtualnym środowisku.

W przyszłości do wszystkich modeli Vive BE dołączany będzie pasek Deluxe Audio Strap. Urządzenie będzie dostępne do zakupu na cele konsumenckie w czerwcu.

Finansowanie Vive

Udostępniono także nowe opcje finansowania urządzenia Vive w Ameryce Północnej na stronie Vive.com oraz w Chinach na stronie JD.com, które zmniejszają nakłady początkowe konieczne do zakupu Vive. Podobne programy dostępne są w wybranych sklepach w Europie, a wkrótce ogłoszone zostaną dalsze plany w tym kierunku.

Nowe opcje finansowania w Ameryce Północnej i Chinach dostępne są już dziś z różnymi miesięcznymi ratami zależnie od ich liczby.

Ameryka Północna

- Raty 0% na okres 6 miesięcy, całkowity koszt miesięczny 138,00 USD (plus podatek i dostawa)

- Raty 0% na okres 12 miesięcy, całkowity koszt miesięczny 66,58 USD (plus podatek i dostawa)

- Raty 7,99% na 24 miesiące, całkowity koszt miesięczny 40,13 USD (plus podatek i dostawa)

Chiny

- Raty 0% na okres 3 miesięcy, całkowity koszt miesięczny 2 296 JPY (włączywszy podatek i dostawę)

- Raty 0% na okres 6 miesięcy, całkowity koszt miesięczny 1 148 JPY (włączywszy podatek i dostawę)

- Raty 0% na okres 12 miesięcy, całkowity koszt miesięczny 574 JPY (włączywszy podatek i dostawę)

Opłaty za dostawę i wysokość podatku w ramach rat zależy od miejsca docelowego.

HTC VIVE

Środowisko VIVE jest pierwszą tego typu platformą wirtualnej rzeczywistości (VR) stworzoną przez firmy HTC i Valve, umożliwiającą całkowitą imersję w świecie wirtualnym. Zaprojektowane zupełnie od podstaw urządzenie może objąć wirtualną rzeczywistością całe pomieszczenia i zapewnić poczucie faktycznych interakcji, tym samym realizując obietnicę VR poprzez rewolucyjną technologię i najlepsze w swojej klasie treści. Od wejścia na rynek w roku 2015 urządzenie VIVE odznaczono ponad 65 nagrodami oraz pozytywnymi opiniami krytyków. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.VIVE.com.

HTC

Celem firmy HTC Corporation jest wprowadzenie świetności w życie. Jako globalny innowator w zakresie urządzeń mobilnych i technologii smart firma HTC od czasu powstania w 1997 roku wyprodukowała szereg nagradzanych produktów, w tym wiele pionierskich rozwiązań w branży, włączywszy linie smartfonów HTC One i HTC Desire, które zasłużyły na pozytywne opinie krytyków. Dążenie do świetności jest w samym sercu wszystkiego, co robimy, a przekłada się to na najlepsze w klasie projekty oraz przełomowe doświadczenia mobilne i w wirtualnej rzeczywistości, z których korzystają klienci na całym świecie. Firma HTC notowana jest na tajwańskiej giełdzie (TWSE 2498). www.htc.com

Nazwa i logo HTC są znakami zastrzeżonymi firmy HTC Corporation. Inne nazwy firm i produktów wymienione w niniejszym komunikacie mogą być znakami zastrzeżonymi ich właścicieli.

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/472181/Tracker_2Black16Nov1.jpgjpg

Logo - http://mma.prnewswire.com/media/454105/HTC_VIVE_Logo.jpg