Polityka i społeczeństwo

PK: kolejni zatrzymani w związku z korupcją w Sądzie Apelacyjnym w Krakowie (komunikat)

23.02.2017, 11:04aktualizacja: 23.02.2017, 11:04

- Prokuratura Krajowa informuje:

Prokuratura Regionalna w Rzeszowie prowadzi śledztwo dotyczące przywłaszczenia ponad 17 milionów złotych na szkodę Sądu Apelacyjnego w Krakowie.

Grupa działała prawie cztery lata

W związku z tą sprawą 21 lutego 2017 roku, na polecenie prokuratora, zatrzymano kolejne dwie osoby – Dariusza H. oraz Michała Ch. To przedsiębiorcy zaangażowani w przestępczy proceder polegający na przywłaszczeniu na szkodę Sądu Apelacyjnego w Krakowie przeszło 17 milionów złotych.

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Prokuratury Regionalnej w Rzeszowie ogłoszone zostały im zarzuty. Dotyczą one udziału w zorganizowanej grupie przestępczej (art. 258 par. 1 kodeksu karnego). Grupa ta działał co najmniej od stycznia 2013 roku do listopada 2016 roku w Krakowie oraz w innych miejscowościach. Na jej czele stał inny podejrzany w tej sprawie Andrzej P. – Dyrektor Sądu Apelacyjnego w Krakowie. W jej skład wchodzili również między innymi Główna Księgowa tego sądu – Marta K., Dyrektor Centrum Zakupów Dla Sądownictwa - Marcin B. oraz przedsiębiorcy, którzy wystawiali na rzecz Sądu Apelacyjnego w Krakowie fikcyjne faktury VAT i inne dokumenty poświadczające rzekome wykonanie zleceń na rzecz tego sądu w celu uzyskania nienależnych środków pieniężnych.

Przedsiębiorcy są także podejrzani o przywłaszczenie pieniędzy na szkodę Sądu Apelacyjnego w Krakowie. Prokurator zarzucił Dariuszowi H. przywłaszczenie prawie 7 milionów 200 tysięcy złotych, a Mirosławowi Ch. przeszło 6,5 miliona złotych.

Chodzi o przestępstwo z art. 231 par. 2 kodeksu karnego w związku z art. 284 par. 2 kodeksu karnego w związku z art. 294 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 271 par. 3 kodeksu karnego w związku z art. 11 par. 2 kodeksu karnego w związku z art. 12 kodeksu karnego w związku z art. 65 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 21 par. 2 kodeksu karnego. Jest ono zagrożone karą od roku do 10 lat pozbawienia wolności.

Dziś (23 lutego 2017 roku) prokurator skieruje do Sądu wniosek o tymczasowe aresztowanie wobec obu podejrzanych.

Przedsiębiorca sam się zgłosił

Wczoraj (22 lutego 2017 roku) do Prokuratury Regionalnej w Rzeszowie dobrowolnie stawił się także inny przedsiębiorca zamieszany w przestępczy proceder – Tomasz D.

Prokurator zarzucił mu udział w tej samej zorganizowanej grupie przestępczej (art. 258 par. 1 kodeksu karnego). Jest on także podejrzany o przywłaszczenie na szkodę Sądu Apelacyjnego w Krakowie co najmniej 460 tysięcy złotych.

Prokurator zastosował wobec niego środki zapobiegawcze o charakterze wolnościowym - poręczenie majątkowe w wysokości 100 tysięcy złotych oraz zakaz opuszczania kraju połączony z zatrzymaniem paszportu.

Pięciu podejrzanych w areszcie

Wcześniej w tej sprawie prokuratorskie zarzuty usłyszało już pięć osób: Dyrektor Sądu Apelacyjnego w Krakowie Andrzej P., Główna Księgowa Sądu Apelacyjnego w Krakowie Marta K., Dyrektor Centrum Zakupów Dla Sądownictwa Marcin B. oraz dwie osoby reprezentujące podmioty gospodarcze, które miały wykonywać fikcyjne zlecenia na rzecz Sądu Apelacyjnego w Krakowie - Katarzyna N. i Jarosław T.

Wszystkie te osoby są podejrzane o przywłaszczenie na szkodę Sądu Apelacyjnego w Krakowie kwot sięgających nawet przeszło 17 milionów złotych. Zarzuty dotyczą również czynów o charakterze korupcyjnym.

Wobec tych 5 podejrzanych Sąd, na wniosek prokuratora, zastosował środki zapobiegawcze w postaci tymczasowych aresztowań. Są one stosowane do chwili obecnej.

Sprawa ma charakter rozwojowy. Niewykluczone są kolejne zatrzymania i zarzuty.

kom/ pd/

Data publikacji 23.02.2017, 11:04