Polityka i społeczeństwo

MON nt. prac dot. nowelizacji ustawy o weteranach działań poza granicami państwa (komunikat)

17.02.2017, 22:02aktualizacja: 17.02.2017, 22:02

- MON informuje:

Ministerstwo Obrony Narodowej doceniając olbrzymi wysiłek weteranów i ich zasługi dla obronności Ojczyzny podejmuje działania, które mają zagwarantować godziwe wsparcie państwa dla weteranów i ich rodzin. Szczególną uwagę MON koncentruje na weteranach misji po 1989 roku np. w Iraku czy Afganistanie.

Wychodząc naprzeciw aktualnym potrzebom resort obrony narodowej pracuje nad nowelizacją ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 r. o weteranach działań poza granicami państwa.

Obecnie MON prowadzi rozmowy z przedstawicielami organizacji skupiających weteranów. Celem dobrze układającej się współpracy jest uzyskanie jak najbardziej efektywnego systemu, który ma poprawić jakość świadczonych usług i podnieść standard życia. Prace zmierzające do nowelizacji w/w ustawy ukierunkowane są przede wszystkim na zwiększeniu dodatku dla weteranów poszkodowanych z najwyższym uszczerbkiem na zdrowiu – z maksymalnego dziś dodatku w wysokości 80% podstawy najniżej emerytury do nawet powyżej 100% tej wielkości.

Ponadto rozważa się m.in. wprowadzenie dla najbardziej poszkodowanych weteranów pełnego dofinansowania opieki medycznej ponad limity określone przez NFZ oraz rozszerzenie zapisów ustawy o funkcjonariuszy Agencji Wywiadu.

Należy podkreślić, że przygotowany przez koalicyjny rząd PO-PSL projekt nowelizacji w/w ustawy obejmował szeroki katalog uprawnionych (np. żołnierzy biorących udział w międzynarodowych komisjach kontroli i nadzoru w zawieszeniu działań wojennych w latach 1953-1975), zamiast koncentrować się na poszkodowanych weteranach współczesnych misji i ich rodzinach (np. Irak, Afganistan).

kom/ pat/

Data publikacji 17.02.2017, 22:02