MRiRW: polska żywność ekologiczna na targach BioFach (komunikat)

16.02.2017, 17:04aktualizacja: 16.02.2017, 17:04

- MRiRW informuje:

Uczestnictwo w targach jest doskonałą okazją do zaprezentowania coraz bogatszego dorobku polskiego rolnictwa ekologicznego - podkreślał w trakcie spotkań z polskimi wystawcami podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki.

Wiceminister uczestniczył wczoraj w uroczystym otwarciu 28. Międzynarodowych Targów Rolnictwa Ekologicznego BioFach w Norymberdze. W ceremonii otwarcia wzięli udział m.in.: Federalny minister wyżywienia i rolnictwa Christian Schmidt, przewodniczący IFOAM (Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego) Andre Leu, a także ministrowie i przedstawiciele resortów rolnictwa z wielu krajów świata.

Międzynarodowy charakter i innowacyjność wyróżniają jedne z największych na świecie targów produktów ekologicznych BioFach. Każdego roku w lutym, w Norymberdze, wraz z targami kosmetyków naturalnych Vivaness, impreza gromadzi ponad 2000 wystawców (z czego dwie trzecie z zagranicy), a także ponad 45 tys. gości z całego świata.

Targi są objęte patronatem IFOAM, co gwarantuje przestrzeganie surowych kryteriów przyjęcia wystawcy i zapewnia stale wysoką jakość prezentowanych produktów.

Tegoroczne polskie stoisko narodowe jest wykorzystywane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz przez polskie organizacje producentów produktów ekologicznych, do prezentacji certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego. W targach BioFach 2017 udział biorą następujące organizacje branżowe: Stowarzyszenie „Polska Ekologia”, Związek Rolników Ekologicznych „Biopolska”, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych „Ekołan”, Związek Zawodowy Rolników Ekologicznych Św. Franciszka z Asyżu oraz Polska Izba Żywności Ekologicznej. Przez cały okres trwania targów na polskim stoisku są prowadzone liczne degustacje i pokazy kulinarne - w tym przygotowanie dań z mięsa wołowego i wieprzowego, wyrabianie masła i sera oraz przygotowanie dań z serem, a także wyciskanie soków owocowych.

Obecność Polski na targach BioFach jest konieczna w celu promowania wysokiej jakości żywności i walorów tradycyjnej polskiej kuchni, co wiąże się z upowszechnianiem wizerunku, zwiększeniem rozpoznawalności oraz wzrostem zainteresowania produktami ekologicznymi na arenie międzynarodowej. To właśnie w Norymberdze zapadają ustalenia dotyczące tego, co będzie się działo w branży rolnictwa ekologicznego w najbliższym roku. Stąd tak ważna jest obecność Polski, producentów i przedstawicieli resortu rolnictwa.

W trakcie pobytu na targach wiceminister Zarudzki spotkał się z zastępcą ministra polityki rolnej i gospodarki żywnościowej Ukrainy Olgą Trofimcewą. Podczas rozmów obie strony potwierdziły zainteresowanie kontynuacją współpracy w obszarze rolnictwa. Rozmówcy zwrócili zwłaszcza uwagę na potrzebę wykorzystania przez Polskę i Ukrainę atutów w postaci bliskości geograficznej, jak również więzów społecznych i gospodarczych, w celu osiągnięcia wspólnych sukcesów na rynku międzynarodowym. Podczas spotkania omówiono kwestie współpracy weterynaryjnej, naukowej oraz doświadczenia Polski i Ukrainy w obszarze rolnictwa ekologicznego. Podsekretarz stanu w MRiRW zapewnił wiceminister Olgę Trofimcewą o gotowości polskich ekspertów do dzielenia się wiedzą i doświadczeniami w zakresie dostosowywania sektora rolnego do standardów i wymogów UE. Ukraińska wiceminister podkreśliła, że Ukraina jest bardzo zainteresowana współpracą z partnerami z Polski w kwestiach rolnych. Podkreśliła również, że na Ukrainie podejmowane są działania w celu zmodernizowania sektora rolnego i dostosowania go do prawodawstwa unijnego.

Targi BioFach w Norymberdze potrwają do 18 lutego.

kom/ kka/

Data publikacji 16.02.2017, 17:04