Poczta Polska wydała znaczek upamiętniający generała Mariusza Zaruskiego

01.02.2017, 10:21aktualizacja: 01.02.2017, 10:21

Gala inaugurująca Rok Mariusza Zaruskiego fot.1
Wizerunek Mariusza Zaruskiego ze sterem w ręku znalazł się na znaczkach pocztowych wydanych przez Pocztę Polską z okazji 150. rocznicy urodzin generała. Znaczki weszły do obiegu we wtorek, 31 stycznia.

Podczas gali inaugurującej Rok Mariusza Zaruskiego dyrektor Biura Filatelistyki Poczty Polskiej Ewa Anna Zych podkreśliła, że seria znaczków ma zachęcić filatelistów do poznania dokonań wybitnego żeglarza, taternika i wychowawcy. "Wiele autorytetów, pomimo swoich zasług i działalności społecznej, nie trafia do podręczników historii. Taką osobą jest Mariusz Zaruski. Jego legenda odradza się dziś po latach zapomnienia. Z okazji 150. rocznicy urodzin wielkiego mistrza i patrioty Poczta Polska zdecydowała się uhonorować pamięć o generale, wprowadzając do obiegu znaczek okolicznościowy" - powiedziała.

Serię upamiętniającą generała Mariusza Zaruskiego wyprodukowano w formie arkusza 9-znaczkowego w nakładzie 180 tys. sztuk. Znaczki w formacie 31,25 x 43 mm wykonano techniką druku offsetowego na papierze fluorescencyjnym. Autorem projektu graficznego jest artysta plastyk Karol Tabaka. Znaczek można kupić na terenie całego kraju w cenie 3,20 zł.

Według dyrektor Biura Filatelistyki Poczty Polskiej, znaczek z wizerunkiem Mariusza Zaruskiego może również wskazać młodym osobom wyjątkowy wzorzec osobowościowy. "Generał był nie tylko taternikiem, ale również doskonałym żeglarzem, który ukształtował całe pokolenia młodzieży. Pod każdym względem jest godny naśladowania. Poprzez tę serię pragniemy pokazać młodym, że warto podążać jego drogą i stać się człowiekiem ciekawym świata" - stwierdziła.

Opinię tę podzielił obecny na gali Zaruskiego prezes Polskiego Związku Żeglarskiego Wiesław Kaczmarek. "Mariusz Zaruski próbował tłumaczyć polskiemu społeczeństwu, że morze jest szansą na rozwój, ekspansję i zdobywanie pozycji w świecie. Często powtarzał, że w trudzie żeglarskim kształtują się charaktery. Istotnie, żeglarstwo to sztuka, która wymaga od nas pracy w zespole, uczy odpowiedzialności i kreuje wyobraźnię. Trzymam kciuki, żeby idee i sposób na życie generała były przez młodych z sukcesem kultywowane" - powiedział.

Jak podkreśliła w swoim wystąpieniu wicedyrektor Ligi Morskiej i Rzecznej Elżbieta Marszałek, idea zapoznania młodzieży z postacią generała Zaruskiego zasługuje na uznanie. "Wielki szacunek dla tych, którzy pamięć o generale zachowali nie tylko w swoich sercach, ale również przekazują ją młodemu pokoleniu. To właśnie bezpośredni kontakt z młodymi ludźmi może przybliżyć osobę, która jest tak ważna, kiedy wskazujemy młodzieży, jak ma postępować i walczyć ze słabościami" - zaznaczyła.

Mariusz Zaruski (1867-1941) - był generałem brygady, pisarzem, publicystą i malarzem. W czasie studiów dużo podróżował, a podczas zesłania do Archangielska za działalność patriotyczną, ukończył Szkołę Morską i pływał po wodach arktycznych. Sześć lat po powrocie na ziemie polskie, w 1907 r., wyjechał do Zakopanego i włączył się w popularyzację turystyki górskiej. Był inicjatorem powstania i pierwszym naczelnikiem Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Po wybuchu I wojny światowej wstąpił do Legionów Józefa Piłsudskiego. W latach 20. XX wieku zaangażował się w rozwój polskiego żeglarstwa. Był pierwszym komandorem Yacht Klubu Polski, prezesem Polskiego Związku Żeglarskiego w latach 1932-35, współzałożycielem Ligi Morskiej i Rzecznej oraz pierwszym kapitanem "Zawiszy Czarnego".

Materiał powstał we współpracy z Pocztą Polską S.A.

Data publikacji 01.02.2017, 10:21
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP