X Forum Europa - Ukraina "Szanse, których nie można stracić"

24.01.2017, 13:12aktualizacja: 24.01.2017, 13:12

Baner
Rzeszów, 27-28 stycznia 2017

X Forum Europa - Ukraina w Rzeszowie odbędzie się pod hasłem "Szanse, których nie można stracić", a głównym tematem jubileuszowego forum będzie kwestia modernizacji i rozwoju potencjału Ukrainy oraz kierunek i tempo przeprowadzanych reform. Udział w obradach zapowiedziało ponad 900 gości - przedstawiciele rządów, parlamentarzyści, unijni decydenci, biznesmeni, eksperci oraz dziennikarze z Ukrainy, Polski, krajów Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych.

Debaty skoncentrują się na kluczowych kwestiach potencjału gospodarczego Ukrainy, jej bezpieczeństwa energetycznego, stosunków z innymi krajami, wpływie kultury i pamięci historycznej na relacje między narodami, możliwościach rozwoju regionów, współpracy z partnerami z Polski i innych państw europejskich oraz zagadnieniom polityki międzynarodowej. Przedmiotem raportów, dyskusji panelowych i prezentacji forum będą reformy na Ukrainie, możliwości wynikające z Układu Stowarzyszeniowego z Unią Europejską, uwarunkowania budowy nowoczesnej samorządności terytorialnej i społeczeństwa obywatelskiego. Poruszone będą również kwestie bezpieczeństwa Ukrainy w układzie europejskim i euroatlantyckim.

Podczas dwóch dni debat i spotkań odbędą się dwie sesje plenarne, w trakcie których kluczowi decydenci będą rozmawiać o współpracy gospodarczej i politycznej Ukrainy i krajów europejskich. Do udziału w nich zaprosiliśmy przewodniczących (lub ich zastępców) parlamentów Polski, Ukrainy, Gruzji i Parlamentu Europejskiego, członków Komisji Europejskiej, a także członków rządów szeregu zainteresowanych krajów. W trakcie rzeszowskiego forum zostanie przeprowadzonych ponad 40 paneli dyskusyjnych, poświęconych zagadnieniom gospodarczym, politycznym i społecznym, prezentacje ukraińskich obwodów, wybranych sektorów gospodarki oraz przedstawienie Raportu Głównego na temat sytuacji na Ukrainie w 2016 roku przygotowanego przez Centrum Razumkowa.

Wydarzeniem towarzyszącym X Forum Europa - Ukraina będą Pierwsze Targi Wschodnie w Rzeszowie, w których wezmą udział wystawcy z Europy i Ukrainy. Targi, które odbędą się w Centrum Wystawienniczo-Kongresowe Województwa Podkarpackiego, będą nie tylko możliwością przedstawienia flagowych produktów i projektów, która zaowocuje w umocnienie pozycji na rynku, ale także wspaniałą okazją do nawiązania kontaktów handlowych i wymiany doświadczeń.

Organizatorem forum jest Fundacja Instytut Studiów Wschodnich, organizator Forum Ekonomicznego w Krynicy, a współorganizatorem jest Województwo Podkarpackie.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.01.2017, 13:12