Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister W. Waszczykowski na Światowym Forum Ekonomicznym w Davos (komunikat)

19.01.2017, 23:09aktualizacja: 19.01.2017, 23:09

- MSZ informuje:

Szef polskiej dyplomacji wziął udział – wspólnie z Sekretarzem Generalnym NATO Jensem Stoltenbergiem i Wysoką Przedstawiciel Unii do Spraw Zagranicznych i Polityki Bezpieczeństwa Federiką Mogherini – w debacie pt. Redefining Europe’s Security Agenda.

Zabierając głos w dyskusji, minister Waszczykowski zwrócił uwagę na zaangażowanie Polski w działalność organizacji, do których należy. – Polska jest jednym z kluczowych członków UE – zaznaczył szef polskiej dyplomacji. Przypomniał także, że kiedy Polska dołączała do Sojuszu Północnoatlantyckiego w 1999 roku, traktowana była jak drugorzędny członek NATO. – Od początku tego roku status Polski i innych krajów Europy Środkowo-Wschodniej jest coraz bardziej wyrównany względem pozycji krajów zachodnich – powiedział minister.

– Decyzja NATO podjęta latem w Warszawie była odpowiedzią na działania Rosji. Postanowiliśmy utrzymać dialog – mówił minister podkreślając, że to od Rosji zależy teraz, czy skorzysta ona z tej możliwości. Minister zwrócił także uwagę, że NATO wysłało sygnał, iż jest gotowe do obrony granic swoich państw członkowskich, ale jednocześnie do ponownego otwarcia dialogu z Rosją oraz do przywrócenia jej współpracy zarówno z Sojuszem, jak i UE.

Do kwestii bezpieczeństwa odniosła się w swojej wypowiedzi również szefowa unijnej dyplomacji Federica Mogherini. – Europejczycy zaczęli poważnie traktować swoje bezpieczeństwo – podkreśliła i dodała, że wobec zmieniającej się sytuacji geopolitycznej jedyna droga dla Europejczyków, by odgrywać ważną rolę na arenie międzynarodowej, wiedzie przez UE.

Odnosząc się do zmian zachodzących w strukturze Unii Europejskiej, szef MSZ ocenił, że deklarowana chęć opuszczenia Wspólnoty przez jeden z najważniejszych krajów – Wielką Brytanię – wskazuje m.in. na nieprawidłowe funkcjonowanie procesu decyzyjnego we Wspólnocie. Minister Waszczykowski zaznaczył także, że Europa stoi przed licznymi problemami dotyczącymi konieczności zagwarantowania swojej konkurencyjności gospodarczej, a także pozostania atrakcyjnym rynkiem dla młodych ludzi, którzy dopiero zaczynają pracę. Szef polskiej dyplomacji wskazał ponadto na problemy zewnętrzne, z którymi UE i NATO przyjdzie się zmierzyć. – Musimy nadal pracować nad tym, w jaki sposób przygotować się na zagrożenia takie jak wojna hybrydowa – mówił minister Waszczykowski.

W czwartek w Davos szef polskiej dyplomacji uczestniczył także w debacie pt. „The Future of Ukraine in a Changing World”, poświęconej przyszłości Ukrainy w zmieniającym się świecie. Po tym spotkaniu w wypowiedzi dla dziennikarzy minister Waszczykowski przyznał, że uczestnicy panelu zgodzili się co do konieczności pomocy Ukrainie. – Przesłanie było pozytywne i proukraińskie: że Ukrainie trzeba pomóc, że zdominowana Ukraina, będąca pod presją i w stanie wojny z Rosją, oznacza duże niebezpieczeństwo nie tylko dla samej Ukrainy, ale także dla Europy i świata – relacjonował minister. Zdaniem szefa MSZ przyzwolenie na imperializm rosyjski, który być może nie zatrzyma się na Ukrainie, może postępować. – Ukrainie trzeba pomóc w transformacji i rozwoju, aby mogła stanąć na nogi, aby transformacja ukraińska była sukcesem, bo tylko sukces transformacji ukraińskiej przemówi również do społeczeństwa rosyjskiego, które wtedy powie: nie, droga imperialna jest błędem – zaznaczył minister Witold Waszczykowski.

Ponadto, podczas nieformalnej, zamkniętej debaty pt. „Restoring Stability in the Middle East and North Africa” w ramach Informal Gathering of World Economic Leaders z udziałem ministra Waszczykowskiego światowi liderzy dyskutowali o sytuacji w krajach Bliskiego Wschodu ogarniętych konfliktami. Debata poświęcona była sytuacji w Syrii, w Libii, a także w Iraku. Istotnym elementem spotkania był również problem radykalizacji religijnej i terroryzmu.

Światowe Forum Ekonomiczne, którego tegorocznym mottem przewodnim jest „Elastyczne i odpowiedzialne przywództwo”, stanowi okazję do skutecznej promocji Polski za granicą. To unikalne miejsce nieformalnych spotkań ze światowymi liderami polityki, biznesu czy nauki. Uczestnicy Forum to elitarne grono przedstawicieli państw, którzy mają realny wpływ na bieżącą politykę - szefów rządów oraz ministrów finansów czy spraw zagranicznych. – To forum dialogu, to forum wymiany myśli. Tutaj nie zapadają decyzje, tutaj się uciera pewne poglądy – powiedział minister Witold Waszczykowski.

kom/ pd/

Data publikacji 19.01.2017, 23:09