Polityka i społeczeństwo

PK: śledztwo w sprawie oszustwa przy zakupie 35 wozów strażackich (komunikat)

19.01.2017, 12:47aktualizacja: 19.01.2017, 12:47

- PK informuje:

Prokuratura Regionalna w Poznaniu nadzoruje śledztwo dotyczące oszustwa i poświadczania nieprawdy w dokumentach dotyczących dwóch zamówień publicznych na zakup 35 samochodów ratowniczo-gaśniczych. Postępowanie to zostało wszczęte na podstawie materiałów własnych Centralnego Biura Antykorupcyjnego.

Auta nie zostały dostarczone

Postępowanie to dotyczy dwóch zamówień publicznych udzielonych przez Oddział Wojewódzki Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej Województwa Wielkopolskiego.

Ze zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego wynika, że w sporządzonych dokumentach poświadczano nieprawdę, co do odbioru pojazdów oraz przeprowadzenia szkoleń dla ich użytkowników. Faktycznie samochody te nie zostały odebrane, a szkoleń nie przeprowadzono.

Poświadczające nieprawdę dokumenty były przedkładane w celu uzyskania wypłaty środków pochodzących z funduszy publicznych.

W wyniku przestępstwa podmiot finansujący realizację jednego z zamówień, tj. Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, doprowadzony został do niekorzystnego rozporządzenia mieniem w kwocie ponad 3 milionów złotych. Wypłata przeznaczonych na realizację projektu pozostałych środków w wysokości około 13 milionów złotych, których dysponentem był Samorząd Województwa Wielkopolskiego, nie została dokonana.

Grozi do 10 lat więzienia

Śledztwo znajduje się aktualnie na etapie wstępnym. W jego toku prowadzone są czynności mające na celu zgromadzenie i analizę dokumentacji dotyczącej przedmiotowych zamówień publicznych. Sprawa ma charakter rozwojowy.

Przestępstwo stanowiące przedmiot śledztwa zagrożone jest karą do 10 lat pozbawienia wolności.

kom/ sno/

Data publikacji 19.01.2017, 12:47