Zabrze: ponad 100 dziennikarzy mediów regionalnych i ogólnopolskich weźmie udział w Konferencji i Gali III Dziennikarskiej Barbórki

09.12.2016, 15:40aktualizacja: 09.12.2016, 15:40

III Dziennikarska Barbórka fot.1
"Kopalnia Sztuki, czyli nowe oblicze miast przemysłowych na Górnym Śląsku" to temat przewodni spotkania. Wykład inauguracyjny podczas Konferencji wygłosi dr Brygida Smołka-Franke z Wydziału Organizacji i Zarządzania Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Dr Brygida Smołka-Franke zajmuje się badaniem przemian, zachodzących na Śląsku w związku z restrukturyzacją przemysłu ciężkiego.

Przedstawiciele prasy, radia i telewizji zwiedzą także najnowszą udostępnioną dla turystów część Sztolni Królowa Luiza, wchodzącą w skład kompleksu Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu oraz Kompleks Sztygarka w Chorzowie na terenie dawnej kopalni Prezydent.

Gospodarzem Konferencji i Gali jest Miasto Zabrze, które od dekady stawia na rozwój turystyki poprzemysłowej. Sztandarowymi projektami rewitalizacji obiektów poprzemysłowych są Kopalnia Guido oraz kompleks Sztolni Królowa Luzia, gdzie dobiegają końca pracę nad udostepnieniem unikatowej w skali Europy - XIX-wiecznej Kluczowej Sztolni Dziedzicznej. W Sztolni Królowa Luiza zobaczyć można także najstarszą w Europie, czynną nieprzerwanie od ponad 100 lat wyciągową maszynę parową.

"Wyzwanie jakie podjęliśmy, by zmienić szary, przemysłowy wizerunek Śląska spotykają się z uznaniem i zainteresowaniem nie tylko turystów, ale także ludzi mediów z całej Polski. Cieszę się, że Zabrze wyznacza kierunek działań na rzecz dziedzictwa przemysłowego - mówi prezydent Zabrza Małgorzata Mańka Szulik. - To niełatwe zadanie, ale zainteresowanie turystów jest najlepszym dowodem na to, że udało nam się stworzyć solidny i perspektywiczny produkt turystyczny. Samą kopalnię 'Guido' miesięcznie zwiedza nawet 25 tys. turystów" - dodaje.

III Dziennikarska Barbórka to także okazja do zaprezentowania górniczych tradycji. "Dla uczestników przygotowaliśmy prezentację typowo górniczych zwyczajów. Od stuleci towarzyszą one pracownikom przemysłu wydobywczego i są barwnym elementem śląskiej kultury, choć niedostępnym dla przeciętnego, niezwiązanego z branżą wydobywczą mieszkańca Śląska czy Polski. Staramy się to zmieniać i upowszechniamy ten piękny zwyczaj" - mówi Justyna Adamska pomysłodawczyni i organizatorka III Dziennikarskiej Barbórki.

III Dziennikarska Barbórka to jedyne w Polsce wydarzenie dla dziennikarzy, którzy w swojej pracy zawodowej poruszają tematy związane z turystyką, historią oraz gospodarką.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 09.12.2016, 15:40