MIB: minister Adamczyk powołał Radę Ekspertów ds. kolejowych (komunikat)

08.12.2016, 16:16aktualizacja: 08.12.2016, 16:16

- MIB informuje:

– Zadaniem, z jakim musi zmierzyć się Rada Ekspertów, jest usprawnienie procesu realizowania inwestycji na kolei. Prace Rady będą ukierunkowane na uelastycznienie procedur kontraktowych i administracyjnych. Trzeba też dążyć do sprawiedliwego rozłożenia ryzyka między zamawiającego a wykonawcę – powiedział minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk, wręczając nominacje członkom Rady.

8 grudnia 2016 r., podczas IV Plenarnego Forum Inwestycyjnego, nastąpiło powołanie przez Ministra Infrastruktury i Budownictwa Rady Ekspertów do spraw działań, mających na celu optymalizację procesu realizacji inwestycji kolejowych. W obradach Forum wziął również udział wiceminister infrastruktury i budownictwa Andrzej Bittel i prezes PKP PLK Ireneusz Merchel.

– Dziś zostały wręczone dokumenty członkom Rady Ekspertów. Powołanie Rady to kolejne z działań zadeklarowanych przed rokiem, kiedy objąłem nadzór nad transportem kolejowym. Bez dialogu z branżą producentów i wykonawców realizacja ambitnego wyzwania, polegającego na wydatkowaniu całej dostępnej na inwestycje kolejowe kwoty, będzie obarczona ryzykiem. Rada Ekspertów jest niezbędna, aby wspomóc proces realizacji inwestycji, będzie komplementarna do już działającego w PKP PLK Forum Inwestycyjnego. Jej członkowie będą wskazywali obszary do poprawy i podpowiadali jak występujące przeszkody usuwać. Wszystko po to, aby można było zrealizować zaplanowane inwestycje przy zachowaniu wysokiego poziomu technologicznego i jakości – dodał minister Adamczyk.

Rada Ekspertów stanowi podstawową platformę współpracy podmiotów zaangażowanych w zakresie wdrożenia rozwiązań proponowanych przez Forum Inwestycyjne.

Jej zadaniem jest wypracowanie:

- wzoru umowy stosowanej w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego w sektorze kolejowym,

- wytycznych dotyczących sporządzania opisów przedmiotu zamówienia publicznego oraz prowadzenia postępowań przetargowych w zakresie kolejnictwa,

- rekomendacji do wdrożenia rozwiązań opracowanych przez grupy merytoryczne w ramach Forum.

Rada jest organem zrzeszającym przedstawicieli zamawiającego, czyli przedstawicieli zarządcy narodowej sieci linii kolejowych (PKP PLK S.A.) oraz przedstawicieli organizacji branżowych z dziedziny kolejnictwa, niezależnych ekspertów i środowisk naukowych.

Tylko całościowe spojrzenie z perspektywy zarówno zamawiającego, jak i wykonawcy, pozwoli na podjęcie wyzwań, jakie charakteryzują sektor kolejnictwa. W skład Rady weszli także przedstawiciele ministra właściwego do spraw transportu oraz Centrum Unijnych Projektów Transportowych.

Skład Rady Ekspertów:

Piotr Abramczyk Lider Grupy Projektant

Arnold Bresch Członek Zarządu PKP PLK S.A. - Dyrektor ds. Realizacji Inwestycji PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Prof. Janusz Dyduch Prezes Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Komunikacji RP

Adrian Furgalski Prezes Forum Kolejowego RBF

Przemysław Gorgol - Dyrektor Centrum Unijnych Projektów Transportowych

Józef Marek Kowalczyk - Prezes Stowarzyszenia Ekspertów i Menedżerów Transportu Szynowego

Ryszard Leszczyński - Lider Grupy Technicznej

Piotr Macioszek - Przewodniczący Sekcji Przewoźników Kolejowych Izby Gospodarczej Transportu Lądowego

Andrzej Makowski - Z-ca Dyrektora Centrum Realizacji Inwestycji PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Ireneusz Merchel - Prezes Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Wiesław Nowak - V-ce Lider Grupy Roboczej Zapisy Umów

Mirosław Pol - Z-ca Dyrektora Centralnego Biura Zamówień PKP PLK S.A.

Agnieszka Suchecka - Lider Grupy Zapisy Umów

Marita Szustak - Prezes Izby Gospodarczej Transportu Lądowego

Andrzej Wach - Lider Grupy Kryteria Wyboru

Jarosław Wielopolski - Lider Grupy Inżynier

Przemysław Wróbel - Doradca Dyrektora Centrum Unijnych Projektów Transportowych

Włodzimierz Żmuda - Członek Zarządu PKP PLK S.A. - Dyrektor ds. Jakości Inwestycji i Ryzyka Operacyjnego PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Andrzej Żurkowski - Dyrektor Instytutu Kolejnictwa

Tomasz Buczyński - Dyrektor Departamentu Kolejnictwa MIB