Minister Obrony Narodowej Antoni Macierewicz otrzymał honorowy tytuł Ambasadora Polskiej Gospodarki z rąk przedsiębiorców

09.11.2016, 12:54aktualizacja: 09.11.2016, 12:54

Min. Macierewicz fot.1
Minister Obrony Narodowej Antoni Macierewicz otrzymał honorowy tytuł Ambasadora Polskiej Gospodarki podczas XVII Zlotu Niepodległościowego w Łowczówku.

Żołnierze, mieszkańcy, minister obrony narodowej, posłowie, politycy i samorządowcy wspólnie uczcili pamięć legionistów, poległych za ojczyznę na cmentarzu wojskowym w Łowczówku.

Zlot Niepodległościowy rozpoczął się mszą św. za Polskę oraz poległych legionistów. Po niej oddano salwę honorową i złożono wieńce na Cmentarzu Legionistów Polskich.

Ta ważna dla ministra nagroda, którą otrzymali uprzednio inni zasłużeni dla rozwoju polskiej gospodarki, została przekazana na jego ręce w równie ważnym miejscu - to tu, w Łowczówku przelewano krew za niepodległość wtedy i dziś. Choć Polska na szczęście nie stoi dziś w obliczu tak dramatycznych wydarzeń, to w sposób niezbędny potrzebuje kapitału ludzkiego, który efektywnie będzie dbał o rozwój naszego Kraju.

Jak podsumował Antoni Macierewicz: "Dziś szczególnie Polska potrzebuje ambasadorów polskiej sprawy i polskiej gospodarki". Podkreślił także swój duży szacunek do zgromadzonych, którzy pomimo bardzo niesprzyjającej aury, przybyli wraz ze swymi dziećmi, aby wspólnie uczcić pamięć poległych.

Tytuł Ambasadora Polskiej Gospodarki minister Antoni Macierewicz otrzymał z rąk przedstawicieli Ogólnopolskiego Klastra Innowacyjnych Przedsiębiorstw - największej organizacji klastrowej w kraju. W skład delegatury wręczającej wyróżnienie weszli: Bogdan Węgrzynek, prezes Ogólnopolskiego Klastra Innowacyjnych Przedsiębiorstw - klastra, który realizuje szereg projektów przemysłu nowych technologii w bezpieczeństwie i Waldemar Czuba, prezes Fewaterm - przedsiębiorstwa zaangażowanego społecznie, zajmującego się wykonawstwem budowlanym obiektów od podstaw i świadczącym usługi budowlane i remontowe budynków i budowli. Jest to firma rodzinna, z wieloletnią tradycją, osadzona w regionie Łowczówka, która w swych planach ma inwestycje, które w znaczny sposób wpłyną na rozwój regionu.

Minister Antoni Macierewicz podczas spotkania z przedsiębiorstwami, pracującymi dla obronności z woj. tarnowskiego wysłuchał również problemów związanych ze współpracą z Agencją Mienia Wojskowego, zwłaszcza ze spółką podległą AMW zajmującej się budownictwem SINEVIA. Właściciel Grupy Fewaterm Waldemar Czuba podziękował ministrowi za pomoc w rozwiązaniu problemu, zwłaszcza iż prowadzi firmę rodzinną wyróżnioną podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy i osobiście przez panią premier Beatę Szydło.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 09.11.2016, 12:54