Nieoprocentowane pożyczki na studia, kursy i szkolenia – nowa inicjatywa Ministerstwa Rozwoju (komunikat)

28.10.2016, 15:54aktualizacja: 28.10.2016, 15:54

- MR informuje:

Nowy konkurs z zakresu innowacji społecznych w Programie Wiedza Edukacja Rozwój to szansa dla wszystkich tych, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje lub kompetencje. Na udział w wybranych przez siebie studiach podyplomowych, kursach, szkoleniach lub innych formach kształcenia, trwających nie dłużej niż 2 lata (za wyjątkiem studiów I, II i III stopnia), uczestnicy mogą otrzymać nieoprocentowane pożyczki nawet do 100 tys. zł.

- Idea kształcenia się przez całe życie zyskuje w Polsce na popularności, ale wciąż zaledwie 9 proc. osób powyżej 25 roku życia uczestniczy w jakiejkolwiek aktywności związanej z podnoszeniem swoich kwalifikacji zawodowych czy innych umiejętności. Dzięki funduszom unijnym chcemy stworzyć innowacyjne rozwiązania wspierające finansowanie kształcenia osób dorosłych - poinformował wiceminister rozwoju Paweł Chorąży.

W ramach konkursu wyłonieni zostaną operatorzy, którzy będą zajmowali się udzielaniem pożyczek i ich obsługą. Z pożyczki może skorzystać każda zainteresowana osoby dorosła, która przejdzie rekrutację prowadzoną przez operatorów. Określą oni warunki dotyczące czasu zwrotu, wysokości rat, a także warunki umorzenia pożyczki (max. do 25% jej wartości). Pożyczka będzie przelewana przez operatora bezpośrednio na konto instytucji realizującej wybraną przez uczestnika formę kształcenia. Kwota w konkursie przeznaczona na ten cel to 30 mln zł.

Nabór wniosków o dofinansowanie potrwa od 30 listopada 2016 r. do 31 stycznia 2017 r. W konkursie nie ma ograniczeń co do rodzaju podmiotów, które mogą starać się o dofinansowanie. Wnioskodawca udzielający pomocy zwrotnej musi mieć jednak potencjał instytucjonalny do realizacji zadań, tj. w ciągu ostatnich 5 lat realizować programy, w ramach których przyznawał pożyczki lub inne formy pomocy finansowej podlegającej zwrotowi lub pomoc bezzwrotną w wysokości równej co najmniej wartości projektu.

Szczegółowe informacje na temat konkursu znajdują się na stronie Programu Wiedza Edukacja Rozwój www.power.gov.pl

kom/ pd/

Data publikacji 28.10.2016, 15:54