Polityka i społeczeństwo

MSZ: wspólny głos Grupy Wyszehradzkiej ws. pracy Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości (komunikat)

27.10.2016, 17:27aktualizacja: 27.10.2016, 17:27

- MSZ informuje:

27 października 2016 r., pierwszy raz w historii dorocznych dyskusji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku dotyczących Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości, głównego organu sądowego Narodów Zjednoczonych, miało miejsce wspólne wystąpienie państw Grupy Wyszehradzkiej.

Wspólne stanowisko Grupy, w odniesieniu do osiągnięć i wyzwań Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości, przedstawił dyrektor Departamentu Prawno-Traktatowego Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP Andrzej Misztal. W swoim wystąpieniu dyrektor zapewnił o wsparciu Grupy Wyszehradzkiej dla kluczowej roli Trybunału w zakresie pokojowego rozwiązywania sporów międzynarodowych. Zwrócił także uwagę, że misja Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości nie może być w pełni realizowana bez zaangażowania wszystkich państw członkowskich ONZ.

Z inicjatywą wspólnego stanowiska wystąpiła Polska, jako kraj sprawujący obecnie przewodnictwo w Grupie. Inicjatywa jest przykładem skutecznego działania polskiej dyplomacji zarówno na poziomie regionalnym na forum V4 jak i globalnym na forum ONZ, co jest szczególnie istotne na finiszu kampanii o niestałe członkostwo w Radzie Bezpieczeństwa NZ.

kom/ ksi/

Data publikacji 27.10.2016, 17:27