Newsletter

Polityka i społeczeństwo

Eksperci na rzecz dobrego żywienia dzieci i młodzieży

27.10.2016, 15:21aktualizacja: 27.10.2016, 15:21

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Szkoła na widelcu, fot. 2
Szkoła na widelcu, fot. 2
25 października 2016 r. w Warszawie odbyła się konferencja dla dyrektorów i nauczycieli placówek oświatowych, poświęcona tematyce żywienia dzieci i młodzieży. Wydarzenie, którego organizatorem była Fundacja Szkoła na Widelcu, miało przede wszystkim inspirować szkoły do ciekawych działań z obszaru edukacji żywieniowej i promocji prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży.

Podczas konferencji eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Urzędu m.st. Warszawy, a także przedstawiciele organizacji pozarządowych, lekarz, psycholog, dietetycy, pedagodzy wspólnie zachęcali dyrektorów placówek oświatowych do wprowadzania działań, które pozwolą sprawić, że dzieci będą jadły lepiej.

Podczas spotkania debatowano na temat tego, czy trudno jest dobrze żywić dzieci i młodzież w placówkach oświatowych oraz czy to możliwe, aby szkoła inspirowała rodzinę do dobrego jedzenia.

Wydarzenie to było też okazją do wymiany dobrych praktyk między uczestnikami z różnych środowisk, mających wpływ na żywienie dzieci i młodzieży. Podczas konferencji wręczono dyplomy dla "Przyjaciół dobrego jedzenia", którzy w ocenie Fundacji Szkoła na widelcu mają znaczący wkład w szerzenie edukacji żywieniowo-kulinarnej.

Wydarzenie odbyło się z inicjatywy Fundacji Szkoła na Widelcu, która już od 2012 r. działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci i młodzieży w Polsce. Realizując swoją misję, organizuje akcje promujące zdrowy styl życia oraz prowadzi innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych.

"Myśląc o poprawie żywienia dzieci i młodzieży w szkołach i przedszkolach, o wyzwaniach, które napotykamy w Polsce w tym obszarze, kieruję do dyrektorów placówek oświatowych jedną prostą myśl - zasadę 3 R: robić, robić, robić - mówi Grzegorz Łapanowski, założyciel i prezes Fundacji, kucharz i promotor zdrowego żywienia. - Każda szkoła może zacząć od warsztatów kulinarnych organizowanych wspólnie z rodzicami, od założenia grządki z warzywami na wiosnę, zorganizowania festynu i zbiórki funduszy na lepszy sprzęt do kuchni szkolnej. Chcieć to móc - proste, ale prawdziwe. Ważne by nie czekać na pomoc z zewnątrz. Warto działać samodzielnie. Nawiązywać lokalne sojusze, szukać wsparcia i działać bez względu na przeciwności".

"Szkoła jest miejscem szeroko pojętej edukacji, a więc również edukacji żywieniowej. Wprowadzenie zaleceń w szkole jest czasochłonne i trudne, ale możliwe. Da się! Warto na początku wydłużyć przerwę śniadaniową i spożywać posiłki wspólnie, zadbać o asortyment sklepików i urozmaicenie potraw na stołówce. Edukować dzieci i młodzież poprzez praktyczne warsztaty i udział szkoły w długotrwałych projektach. Żywienie w szkole ma znaczenie!" - Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia.

Konferencja odbyła się pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat nad konferencją objął również Instytut Żywności i Żywienia, a patronat medialny - miesięcznik "Dyrektor Szkoły".

Wydarzenie zostało sfinansowane dzięki środkom pozyskanym w ramach współpracy z inicjatywą "Restaurant Week", której goście dobrowolnie przekazywali 1 złotówkę na działania Fundacji.

Fundacja Szkoła na Widelcu od ponad 5 lat działa na rzecz poprawy jakości odżywiania dzieci w szkołach i przedszkolach. Założycielem i prezesem Fundacji jest Grzegorz Łapanowski. Fundacja uczy, jak jeść nie tylko zdrowo, ale również smacznie. Tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Fundacja kompleksowo podchodzi do edukacji żywieniowej, docierając nie tylko do dzieci, ale również do rodziców, nauczycieli, personelu szkolnych i przedszkolnych kuchni. Organizuje też akcje społeczne Kucharze Dzieciom - charytatywne kolacje i pikniki, których celem jest zbieranie funduszy na sprzęt gastronomiczny do kuchni szkolnych. W programie telewizyjnym Misja Stołówka Fundacja wspierała szkoły w poprawie jakości żywienia dzieci w placówkach.

KONTAKT:

Katarzyna Pieczyńska

Dietetyczka i Project Manager

Fundacja Szkoła na Widelcu

tel. kom. +48 792 334 312

e-mail: info@szkolanawidelcu.pl

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 27.10.2016, 15:21
Źródło informacji Fundacja Szkoła na widelcu
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ