Cambium Networks i Disaster Tech Lab wzmacniają sieci bezprzewodowe w obozach dla uchodźców na greckiej wyspie Lesbos

25.10.2016, 17:20aktualizacja: 25.10.2016, 17:20

Nowy sprzęt o wysokiej pojemności i dalekim zasięgu wraz z programem szkoleń zapewni niezawodny długoterminowy dostęp do internetu w obozach dla uchodźców.

ROLLING MEADOWS, Illinois, 25 października 2016 r. /PRNewswire/ - Cambium Networks™, wiodący globalny dostawca rozwiązań dla sieci bezprzewodowych ogłosił dzisiaj istotne poszerzenie swojej współpracy z organizacją pozarządową Disaster Tech Lab (DTL) w sprawie połączenia 18 obozów dla uchodźców na całym terenie Grecji. Kambium Networks i DTL zapewnią niezbędny sprzęt sieciowy i szkolenie w obozach, co umożliwi komunikację oraz dostęp do informacji i usług. Obie organizacje tym samym podają deskę ratunkową potrzebującym, którzy chcą połączyć się ze swoimi rodzinami i bliskimi. Według badań przeprowadzonych przez Organizację Narodów Zjednoczonych wielu uchodźców uważa dostęp do internetu za tak samo ważny dla życia jak żywność, wodę i schronienie.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140613/117974

Firma Cambium bardzo ściśle współpracowała z DTL przy budowie i zapewnieniu sieci bezprzewodowych i zasobów dla osób, których z ich domów wyrwały katastrofy i tragedie na całym świecie. Sieci również zapewniają łączność dla organizacji niosących pomoc oraz organizacjom samorządowym w celu zapewnienia bezpiecznego środowiska.

Oprócz urządzeń sieciowych inżynierowie z Cambium Networks i DTL zorganizują szkolenie ICT (komunikacje i informacje technologiczne) dla uchodźców z doświadczeniem w ramach technologii komunikacyjnych. Ten unikalny program obejmuje edukację i praktyczne szkolenie w zakresie konfiguracji i konserwacji WiFi i bezprzewodowych połączeń międzysieciowych. Po szkoleniu uczestnicy ci zostaną kluczowymi członkami miejscowego zespołu woluntariuszy DTL, wspierając infrastrukturę sieciową swych obozów i zapewniając potrzebne usługi dla swych wspólników w obozach znajdujących się na całej wyspie Lesbos.

"Disaster Tech Lab pomaga ludziom w Grecji od samego rozpoczęcia kryzysu, co nastąpiło prawie rok temu" - powiedział Evert Bopp, założyciel Disaster Tech Lab. „Bezprzewodowe komunikacje z Cambium Networks pozwoliły DTL na szybką rozbudowę sieci wysokoprędkościowej, która sprawdziła się. Za pomocą systemu zarządzania sieciami cnMaestro™ istnieje możliwość monitorowania działalność z naszych biur z dowolnego miejsca, w tym z Irlandii i Kanady. Członkowie naszego zespołu woluntariuszy na wyspie Lesbos potrafią szybko pojąć projektowanie, instalację i użytkowanie sieci. Dodatkową zaletą wyboru sprzętu firmy Cambium dla realizacji jest to, że ich zespół bardzo ściśle współpracował z naszym, reagując szybko na zadawane przez nas pytania i stawiane wymagania".

"Dzięki programowi mieszkańcy obozów dla uchodźców uzyskują zdolność do budowy łączności szerokopasmowej, która jest im potrzebna - powiedział Atul Bhatnagar, prezes zarządu i dyrektor generalny Cambium Networks. - Mogą oni poszerzyć zasięg i korzystają z możliwości przesyłania danych, głosów i wideo, aby pozostać z rodziną i znaleźć pomoc lekarską".

Oprócz zapewnienia szkoleń i sprzętu dla poprzednich instalacji sieci, Cambium Networks wspiera obecnie dziesięciokrotne poszerzenie za pomocą rozwiązań firmowych dla WiFi cnPilot™ E500 (zewnętrzne) i cnPilot E400 (wewnętrzne); oprócz tego zakończyła wysokoprędkościowe połączenie wyspy Lesbos z Uniwersytetem Egejskim za pomocą PTP 650 o szerokim zasięgu, by dalej poszerzyć i usprawniać sieć.

Evert Bopp, założyciel Disaster Tech Lab, i Scott Imhoff, wiceprezes Cambium Networks ds. kierowania produkcją, będą omawiali wspólnie rozmieszczenie podczas seminarium internetowego na żywo w czwartek 27 października 2016 r. o godz. 9:00 centralnego czasu amerykańskiego. Zarejestrować można się tutaj.

O firmie Disaster Tech Lab:

Disaster Tech Labs wdraża WiFi, aby ponownie połączyć rozdzielone wspólnoty na obszarach katastrof na całym świecie. DTL pomaga też innym organizacjom pozarządowym i organizacjom zwalczającym katastrofy, zapewniając im usługi komunikacyjne oparte na IP. DisasterTech Labs dysponuje wykwalifikowanymi i doświadczonymi woluntariuszami, których można rozmieścić przy zwalczaniu katastrof na całym świecie. DisasterTech Labs to organizacja pozarządowa zależna przy wykonywaniu swej pracy od czynności wolontariuszy i darczyńców.

O firmie Cambium Networks:

Kambium Networks to czołowy globalny dostawca niezawodnych rozwiązań bezprzewodowych, które łączą dotąd niepołączone - Osoby, Miejsca i Rzeczy. Za pomocą swej szerokiej gamy niezawodnych, zdolnych do skalowania i bezpiecznych platform wąskopasmowych i szerokopasmowych Cambium Networks umożliwia wszystkim dostawcom usług, przemysłowym, komercyjnym i państwowym operatorom sieciowym zbudowanie dostępnego cenowo, niezawodnego rozwiązania o wysokiej mocy. Obecnie firma ma ponad pięć milionów nadajników rozlokowanych w tysiącach wymagających sieci w ponad 150 krajach. Cambium Networks ma siedzibę blisko miasta Chicago i Centrum Badań i Rozwoju w USA, Wielkiej Brytanii i Indiach, prowadzi sprzedaż za pośrednictwem zaufanych dystrybutorów na całym świecie. W celu uzyskania szczegółowych informacji, zapraszamy do odwiedzenia witryn internetowych: www.cambiumnetworks.com i www.connectingtheunconnected.org.

Źródło: Cambium Networks

KONTAKT: