Newsletter

MRiRW: o działaniach podejmowanych w sprawie salmonelli (komunikat)

21.10.2016, 18:31aktualizacja: 21.10.2016, 18:31

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- MRiRW informuje:

Komisja Europejska zorganizowała dziś telekonferencję w sprawie ostatnich przypadków zatruć Salmonellą związanych z jajami pochodzącymi z Polski. Uczestniczyły w niej wszystkie zaangażowane kraje. Strona polska (GIW) poinformowała o podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną działaniach. Informacje te zostały również umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach - Rasff.

W ścisłej współpracy z innymi krajami członkowskimi (Belgią, Holandią, Chorwacją) podjęto działania mające na celu wycofanie z obrotu partii jaj konsumpcyjnych objętych powiadomieniem alarmowym w systemie Rasff.

Na polskim rynku nie znajdują się jaja zakwestionowane w powiadomieniu, ponieważ cała partia była przedmiotem wysyłki do Belgii, Holandii i Chorwacji.

Powiadomienia w systemie Rasff dotyczące obecności bakterii Salmonella w jajach konsumpcyjnych i produktach z jaj konsumpcyjnych pojawiają się w systemie Rasff regularnie i dotyczą różnych państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2016 zgłoszenia w systemie Rasff dotyczyły m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Norwegii.

Do podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego Rasff w Głównym Inspektoracie Weterynarii 20 bm. wpłynęło powiadomienie alarmowe zgłoszone przez Holandię w sprawie potwierdzenia międzynarodowego ogniska zakażeń Salmonella enteritidis. Z informacji zawartych w powiadomieniu jednoznacznie wynika, że producentem kwestionowanych jaj jest ferma drobiu z Wielkopolski.

Inspekcja Weterynaryjna natychmiast podjęła następujące działania:

1. Wydana została decyzja administracyjna zakazująca wprowadzania do obrotu jaj kurzych z tej fermy. Zakaz zawarty w decyzji nie dotyczy jaj przeznaczonych do produkcji w technologii gwarantującej zniszczenie drobnoustrojów (obróbka termiczna).

2. Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella wymazy z powierzchni w pomieszczeniach produkcyjnych.

3. Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella próbki kału oraz jaj ze wszystkich ferm związanych ze fermą, w której wystąpiła Salmonella.

4. W przygotowaniu są listy dystrybucyjne dotyczące wysyłek jaj z tej fermy do Holandii, Belgii i Chorwacji.

Główny Lekarz Weterynarii pozostaje w stałym kontakcie z Komisją Europejską oraz służbami weterynaryjnymi wszystkich zaangażowanych stron.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ tnt/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 21.10.2016, 18:31
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ