MRiRW: o działaniach podejmowanych w sprawie salmonelli (komunikat)

21.10.2016, 18:31aktualizacja: 21.10.2016, 18:31

- MRiRW informuje:

Komisja Europejska zorganizowała dziś telekonferencję w sprawie ostatnich przypadków zatruć Salmonellą związanych z jajami pochodzącymi z Polski. Uczestniczyły w niej wszystkie zaangażowane kraje. Strona polska (GIW) poinformowała o podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną działaniach. Informacje te zostały również umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach - Rasff.

W ścisłej współpracy z innymi krajami członkowskimi (Belgią, Holandią, Chorwacją) podjęto działania mające na celu wycofanie z obrotu partii jaj konsumpcyjnych objętych powiadomieniem alarmowym w systemie Rasff.

Na polskim rynku nie znajdują się jaja zakwestionowane w powiadomieniu, ponieważ cała partia była przedmiotem wysyłki do Belgii, Holandii i Chorwacji.

Powiadomienia w systemie Rasff dotyczące obecności bakterii Salmonella w jajach konsumpcyjnych i produktach z jaj konsumpcyjnych pojawiają się w systemie Rasff regularnie i dotyczą różnych państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2016 zgłoszenia w systemie Rasff dotyczyły m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Norwegii.

Do podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego Rasff w Głównym Inspektoracie Weterynarii 20 bm. wpłynęło powiadomienie alarmowe zgłoszone przez Holandię w sprawie potwierdzenia międzynarodowego ogniska zakażeń Salmonella enteritidis. Z informacji zawartych w powiadomieniu jednoznacznie wynika, że producentem kwestionowanych jaj jest ferma drobiu z Wielkopolski.

Inspekcja Weterynaryjna natychmiast podjęła następujące działania:

1. Wydana została decyzja administracyjna zakazująca wprowadzania do obrotu jaj kurzych z tej fermy. Zakaz zawarty w decyzji nie dotyczy jaj przeznaczonych do produkcji w technologii gwarantującej zniszczenie drobnoustrojów (obróbka termiczna).

2. Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella wymazy z powierzchni w pomieszczeniach produkcyjnych.

3. Pobrano do badań mikrobiologicznych w kierunku obecności pałeczek Salmonella próbki kału oraz jaj ze wszystkich ferm związanych ze fermą, w której wystąpiła Salmonella.

4. W przygotowaniu są listy dystrybucyjne dotyczące wysyłek jaj z tej fermy do Holandii, Belgii i Chorwacji.

Główny Lekarz Weterynarii pozostaje w stałym kontakcie z Komisją Europejską oraz służbami weterynaryjnymi wszystkich zaangażowanych stron.

kom/ tnt/

Data publikacji 21.10.2016, 18:31