Nauka i technologie

MŚ: ratyfikacja Porozumienia Paryskiego na Radzie UE ds. Środowiska (komunikat)

30.09.2016, 18:54aktualizacja: 30.09.2016, 18:54

- MŚ informuje:

„Osiągnęliśmy porozumienie na poziomie unijnym w sprawie ratyfikacji Porozumienia Paryskiego. Jednocześnie polskie interesy zostały zabezpieczone. Nasza gospodarka oparta jest na węglu i to zostało uwzględnione w przyjętym dziś porozumieniu” – mówi prof. Jan Szyszko, minister środowiska.

Dziś unijni ministrowie ds. środowiska zatwierdzili ratyfikację przez Unię Europejską porozumienia klimatycznego z Paryża w trakcie nadzwyczajnego posiedzenia Rady UE ds. Środowiska w Brukseli. Przyśpiesza to proces implementacji Porozumienia Paryskiego. W spotkaniu w Brukseli udział wzięli prof. Jan Szyszko, minister środowiska oraz Paweł Sałek, wiceminister środowiska, pełnomocnik rządu ds. polityki klimatycznej.

Minister Jan Szyszko skomentował: „Dzisiejsza decyzja uwzględnia zapisy Porozumienia Paryskiego, które mówią o zmniejszaniu koncentracji CO2 jak najszybciej i jak najbardziej efektywnie, jednak z poszanowaniem specyfiki poszczególnych gospodarek”.

„O naszej wyjątkowości stanowi fakt, że mamy lasy, które zajmują ponad 1/4 powierzchni kraju. To właśnie te lasy, a także nowoczesne technologie węglowe, chcielibyśmy wykorzystać w celu zmniejszenia koncentracji dwutlenku węgla w atmosferze” – dodaje Paweł Mucha, rzecznik prasowy Ministerstwa Środowiska.

W środę rząd zaakceptował projekt ustawy ratyfikacyjnej ws. porozumienia klimatycznego ONZ, która w czwartek trafiła do Sejmu. Niższa izba parlamentu ma zająć się nim na przyszłotygodniowym posiedzeniu. Finalnie dokument trafi do podpisu prezydenta.

„Liczymy, że Sejm zgodzi się na szybkie uchwalenie tego projektu” – powiedział Paweł Mucha, rzecznik resortu środowiska.

Umowa paryska ma zacząć obowiązywać od 2020 r. Jednym z jej głównych założeń jest zahamowanie wzrostu średniej temperatury globalnej.

kom/ ksi/

Data publikacji 30.09.2016, 18:54