Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister W. Waszczykowski z wizytą w Budapeszcie (komunikat)

29.08.2016, 22:41aktualizacja: 29.08.2016, 22:41

- MSZ informuje:

Minister Witold Waszczykowski w poniedziałek wziął udział w naradzie ambasadorów węgierskich, zorganizowanej przez MSZ Węgier w Budapeszcie.

Szef polskiej dyplomacji, wspólnie z ministrami spraw zagranicznych Węgier, Czech i Słowacji, uczestniczył w panelu dyskusyjnym poświęconym Grupie Wyszehradzkiej. –Silny głos Grupy Wyszehradzkiej w Unii Europejskiej jest jednym z priorytetów polskiej prezydencji w V4 – powiedział podczas przemówienia minister Waszczykowski. –Myśląc o przyszłości Europy musimy odbudować Unię zaufania: zaufania między obywatelami, między państwami członkowskimi, między instytucjami. Przyszłość UE to przyszłość składająca się z solidarności, elastyczności, spójności i pomocniczości – podkreślił szef polskiej dyplomacji.

Jak zaznaczył minister Waszczykowski „Grupa Wyszehradzka może być dumna ze swoich osiągnięć”. – Ale musimy pamiętać, że nasz potencjał - polityczny i gospodarczy nie został jeszcze w pełni rozwinięty – dodał.

Wizyta w stolicy Węgier była również okazją dla ministrów spraw zagranicznych V4 do omówienia bieżących kwestii dotyczących Unii Europejskiej. Podczas pobytu w Budapeszcie minister Witold Waszczykowski spotkał się także z przewodniczącym Komisji Spraw Zagranicznych węgierskiego Parlamentu Zsoltem Némethem.

kom/ mkz/

Data publikacji 29.08.2016, 22:41