MIB: wizyta ministra A. Adamczyka i wiceministra J. Szmita na Węgrzech (komunikat)

29.08.2016, 19:32aktualizacja: 29.08.2016, 19:32

-MIB informuje– Polska ceni partnerstwo z Węgrami, zarówno w formule dwustronnej, jak i na forum Grupy Wyszehradzkiej. Jesteśmy otwarci na współpracę, a przedmiotem szczególnej uwagi polskiego rządu jest dalszy rozwój szlaku Via Carpatia. Polska jest zainteresowana dalszym rozwojem tego korytarza oraz poszerzeniem listy państw popierających projekt – powiedział minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk podczas jednodniowej wizyty w stolicy Węgier, Budapeszcie. 29 sierpnia 2016 r. minister Andrzej Adamczyk oraz Jerzy Szmit, podsekretarz stanu w MIB spotkali się w Budapeszcie z Miklósem Sesztákiem, ministrem rozwoju narodowego Węgier oraz z László Mosóczim, wiceministrem rozwoju narodowego. Zasadniczym celem wizyty było zapoznanie się z węgierskim systemem poboru opłat drogowych oraz wymiana poglądów na ten temat.

Elektroniczny system pobierania opłaty drogowej proporcjonalnej do przejechanej odległości został wprowadzony na Węgrzech 1 lipca 2013 r. Działa na wyznaczonych odcinkach autostrad, dróg szybkiego ruchu i drogach głównych o łącznej długości ok. 6500 km. Obowiązek uiszczania opłaty drogowej proporcjonalnej do przejechanej odległości dotyczy pojazdów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony. Wysokość opłaty zależy od typu drogi, kategorii pojazdu według liczby osi, jak i jego klasyfikacji ekologicznej. System opiera się na technologii satelitarnej GNSS (ang. Global Navigation Satellite System, Globalny System Nawigacji Satelitarnej).

Dla pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej ? 3,5 tony obowiązują okresowe e-winiety (tygodniowe/10-dniowe, miesięczne i roczne).

- Doświadczenia węgierskie są szczególnie cenne dla Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa m.in. z uwagi na relatywnie niski koszt wdrożenia systemu – podkreślił minister Andrzej Adamczyk.

Ministrowie wymienili także poglądy na temat delegowania pracowników. Minister Adamczyk wyraził nadzieję, iż wprowadzone na Węgrzech przepisy w tym zakresie nie będą obejmowały transportu międzynarodowego.

Omówiono również kwestie związane z poparciem dla realizacji inicjatywy Via Carpatia. Minister Andrzej Adamczyk podziękował stronie węgierskiej za poparcie dla inicjatywy Via Carpatia i wyraził nadzieję na uwzględnienie pełnego przebiegu trasy w sieci bazowej TEN-T, w czasie najbliższej rewizji sieci.

Pozostałe dyskutowane przez Ministrów tematy to badania techniczne wielkiej płyty w mieszkalnictwie oraz Bursztynowy korytarz towarowy nr 11. Minister Andrzej Adamczyk wyraził poparcie dla starań Węgier w sprawie uruchomienia tego korytarza oraz zadeklarował wszelką pomoc ze strony polskiej.

kom/ pjr/

Data publikacji 29.08.2016, 19:32