Zdrowie i styl życia

Polacy na Mistrzostwach Europy w Disc Golfe!

26.08.2016, 13:16aktualizacja: 26.08.2016, 13:16

EDGC 2016 fot.2
W Finlandii rozgrywane są Mistrzostwa Europy w Disc Golfe. EDGC 2016 to najważniejsza impreza na naszym kontynencie gromadząca graczy z 27. krajów. Wśród 200 zawodników w Oulu o tytuł walczy czterech polskich reprezentantów - Michał Paszkowski, Szymon Wącior i Marek Lesz w kategorii „Open” oraz nasz uzdolniony junior, Filip Tomeczek. Pole Meri-Toppila DiscGolfPark to 18-dołkowy obiekt o łącznej długości 2394 metrów (Par 61).

Disc golf jest dyscypliną znaną w Polsce głównie dzięki wirtualnej grze na konsolę. Jest formą aktywności łączącą pokolenia oraz dyscypliną bezpieczną dla seniorów. Wystarczy jeden dysk, by rozpocząć przygodę. Zasady gry zaczerpnięte są z klasycznego golfa a rozgrywka na poziomie amatorskim przypomina spacer w dobrym towarzystwie. Profesjonaliści są zaś skupieni na taktyce i wykorzystują różne techniki rzutów, w grze korzystają z zestawu kilkunastu dysków.

Od kilku lat rzucanie dyskiem do celu promują pasjonaci tego sportu, organizacje NGO i nieformalne grupy graczy. Wśród kilku obiektów jakimi możemy się pochwalić w naszym kraju warto odwiedzić malowniczy Zieleniec DiscGolfPark - najwyżej położone, 10-dołkowe pole usytuowane na zboczach Gór Orlickich. Najstarsze publiczne pole ma Park Śląski. W Warszawie grupa graczy z klubu Disc Golf Warszawa ufundowała i zamontowała 6 koszy na terenie Stadionu Syrenki. Pola powstają także w ramach budżetów partycypacyjnych.

W ubiegłym roku po raz pierwszy w Polsce rozegrano w Zieleńcu międzynarodowy turniej, zaś w b.r. turniejów ratingowych było już kilka. Liczba polskich graczy zarejestrowanych w PDGA wzrosła do 36. Nie jest to wiele, ale przez ostatnie dwa lata liczba graczy wzrasta w tempie 300%. Prym w Europie wiedzie Finlandia, gdzie rocznie rozgrywanych jest ponad 140 turniejów PDGA, liczba zrzeszonych graczy wynosi ponad 1400 osób. Amatorów i grających rodzin są tam dziesiątki tysięcy, a sprzęt do gry można znaleźć w wielu sklepach sportowych. Jest to także kraj o największej liczbie pól w Europie - obecnie jest ich 544.

Więcej na: www.discgolfpoland.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE