Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Witold Waszczykowski z wizytą w Ankarze (komunikat)

25.08.2016, 20:59aktualizacja: 25.08.2016, 20:59

- MSZ informuje:

– Nasze dzisiejsze rozmowy o tym, co działo się w Ankarze w lipcu były uzupełnieniem głównej agendy, która dotyczyła wyzwań w polityce międzynarodowej. Jest ich niestety wiele, zarówno wokół Turcji, jak i wokół Rumunii i Polski. W wielu kwestiach, o których rozmawialiśmy mamy prawie identyczne spojrzenie, identyczne stanowisko – mówił minister Witold Waszczykowski podczas wizyty w stolicy Turcji.

25 sierpnia szef MSZ Witold Waszczykowski spotkał się w Ankarze z ministrami spraw zagranicznych Turcji, Mevlütem Çavuşoglu i Rumunii, Lazărem Comănescu. Rozmowy poświęcone były ocenie decyzji podjętych podczas szczytu NATO w Warszawie, sytuacji bezpieczeństwa w południowo-wschodnim sąsiedztwie Sojuszu, relacjom Turcji z UE oraz kryzysowi migracyjnemu. – W dalszym ciągu uważamy, że należy koncentrować się na walce z terroryzmem i Państwem Islamskim. Każde z naszych państw inaczej bierze udział w tej walce, w innych proporcjach. Również uważamy, że problemy, które rodzą się w tym regionie, dotykają bezpośrednio wielu krajów europejskich, a więc olbrzymia fala uchodźców i migrantów. Również te problemy powinny znaleźć odpowiedź. I tę odpowiedź wspólnie mamy. To jest m.in. porozumienie, jakie zawarła UE z Turcją. W Warszawie uważamy, że te porozumienia powinny być wykonane i zrealizowane. Do tego się zobowiązaliśmy i to jest główna recepta, aby powstrzymać falę uchodźców i migrantów do Europy – mówił szef polskiej dyplomacji.

Dyskusja dotyczyła także konfliktu ukraińsko-rosyjskiego. – Uważamy, że droga do pokojowego rozwiązania kryzysu na wschodzie Ukrainy wiedzie poprzez implementację porozumień mińskich – podkreślił minister Waszczykowski.

– Mówiąc o kwestiach bezpieczeństwa koncentrowaliśmy się nie tylko na bezpieczeństwie w regionie Morza Czarnego, ale również i w Europie Środkowej. Żeby to bezpieczeństwo na całej flance wschodniej NATO zapewnić konieczne jest szybkie wdrożenie decyzji przyjętych podczas szczytu NATO w Warszawie – mówił minister podczas konferencji prasowej. – Mam nadzieję, że za kilka miesięcy będziemy mogli kontynuować nasz dialog, nasze konsultacje w tym formacie w Bukareszcie – dodał.

W Ankarze szefowie dyplomacji Polski i Rumunii spotkali się także z prezydentem Turcji, Recepem Tayyipem Erdoganem. Minister Waszczykowski podkreślił wagę, jaką Polska przywiązuje do współpracy z Ankarą oraz kluczowe znaczenie Turcji dla NATO. Rozmówcy wyrazili zbliżoną ocenę zagrożeń dla bezpieczeństwa na naszym kontynencie. Szef polskiej dyplomacji podziękował za zaangażowanie Ankary na rzecz rozwiązania konfliktu rosyjsko-ukraińskiego. Minister Waszczykowski zwrócił również uwagę, że Polska, jako Sojusznik Ankary w NATO, jest zaangażowana na rzecz wzmocnienia południowej flanki Sojuszu.

W czwartek ministrowie Witold Waszczykowski oraz Lazăr Comănescu złożyli także kwiaty w miejscu lipcowych zniszczeń Wielkiego Zgromadzenia Narodowego Republiki Turcji.

Poprzednie spotkanie ministrów w formacie trójstronnym odbyło się 9 czerwca br. w Warszawie. Dzisiejsze spotkanie w Ankarze było pierwszym spotkaniem ze stroną turecką na tym szczeblu od czasu próby nieudanego zamachu stanu, która miała miejsce w połowie lipca br.

kom/ pd/

Data publikacji 25.08.2016, 20:59