PSG z związku z Powiśle Park: straty Polskiej Spółki Gazownictwa mogą sięgnąć 60 mln zł

24.08.2016, 14:58aktualizacja: 24.08.2016, 14:58

Straty Polskiej Spółki Gazownictwa w związku z biurowcem Powiśle Park mogą sięgnąć 60 mln zł - informuje zarząd PSG. Prokuratura i CBA badają nieprawidłowości ujawnione przy budowie i sprzedaży gmachu.

Od kilku tygodni w mediach pojawiają się informacje, dotyczące sprawy biurowca, wybudowanego na warszawskim Powiślu z pierwotnym przeznaczeniem na siedzibę centrali Polskiej Spółki Gazownictwa (PSG). W związku z ujawnionymi licznymi nieprawidłowościami, dotyczącymi kwestii budowy oraz sprzedaży biurowca Powiśle Parku (PP) sprawą zajmują się obecnie Centralne Biuro Antykorupcyjne oraz prokuratura.

Zdaniem zarządu Polskiej Spółki Gazownictwa w informacjach podawanych do tej pory pominięto szereg istotnych aspektów sprawy oraz nie podano pełnego zestawienia strat.

PSG informuje, że zarządy Polskiej Spółki Gazownictwa oraz spółki Powiśle Park 16 czerwca 2016 złożyły zawiadomienie do prokuratury. Dotyczy ono między innymi niegospodarności, polegającej na zainwestowaniu ogromnych środków w budowę biurowca przy ulicy Kruczkowskiego w Warszawie, który docelowo miał stać się siedzibą Polskiej Spółki Gazownictwa oraz Oddziału Warszawskiego PSG, a następnie rezygnacji z tego celu, mimo braku ekonomicznego uzasadnienia tej decyzji, przez co zarówno PSG, jak i cała Grupa Kapitałowa PGNiG mogły ponieść duże straty finansowe.

Dodatkowo PSG poniosła wysokie straty, wyposażając pomieszczenia biurowe w budynku w momencie, w którym decyzja o jego sprzedaży została już podjęta.

Zawiadomienie dotyczy również pominięcia oferty zakupu biurowca przez Polski Holding Nieruchomości, a podpisania przedwstępnej umowy sprzedaży budynku z firmą Ad Pilot, przez co PSG i PP również mogły ponieść szkody finansowe.

Nieścisłe są wyliczenia strat, poniesionych przez PSG, a wynoszące według TVN 24 około 1,5 miliona złotych. Całkowite wydatki, poniesione na budowę biurowca to 176,7 miliona złotych. Biurowiec sprzedano natomiast za kwotę 156,5 miliona złotych. Różnica wynosi więc 20,2 miliona złotych, która to kwota może stanowić stratę Polskiej Spółki Gazownictwa.

Warto też wspomnieć, że poprzedni zarząd PSG w kwietniu 2014 r. zawarł z Bolero Investments Sp. z o.o. umowę najmu powierzchni biurowych przy ul. Równoległej 4a na okres 7 lat. Szacunkowy koszt wynajmu powierzchni biurowych sięgnie w sumie 38,7 mln złotych, co również jest stratą Polskiej Spółki Gazownictwa, wynikającą z niegospodarności poprzedniego zarządu PSG. Zmiana decyzji wykorzystania biurowca przeznaczonego pierwotnie na siedzibę Spółki wymagała bowiem konieczności wynajmu siedziby dla warszawskiego oddziału PSG w innej lokalizacji na zasadach komercyjnych.

Podsumowując wszystkie nakłady i koszty związane z operacjami, wynikającymi ze zmiany koncepcji inwestycji i wykorzystania biurowca Powiśle Park - straty PSG łącznie mogą sięgnąć kwoty minimum 60 milionów złotych.

Kolejną sprawą, wymagającą dokładnego zbadania, jest kwestia umowy przedwstępnej podpisanej z firmą grupy Ad Pilot. W umowie tej, firma Ad Pilot uzyskała prawo wynajmu powierzchni biurowych w okresie od 30 lipca 2015 do 1 lipca 2017 roku. W tym czasie miała być dokonana ostateczna spłata umowy kupna biurowca. W okresie od 1 sierpnia 2015 do 1 grudnia 2015 roku spółka Ad Pilot mogła wynajmować powierzchnie biurowe bez udziału w zysku spółki Powiśle Park. Od 1 grudnia 2015 do 1 lipca 2017 roku Powiśle Park ma otrzymywać kwotę 5,5 EUR za metr kwadratowy. Tymczasem standardowe stawki wynajmu powierzchni biurowych w tej lokalizacji wynoszą ok. 19 - 20 EUR za metr kwadratowy.

Taki udział spółki Powiśle Park w ewentualnych zyskach spółki Ad Pilot na wynajmie powierzchni biurowych można traktować jako stratę spółki Powiśle Park i w konsekwencji PSG.

Data publikacji 24.08.2016, 14:58
Źródło informacji Polska Spółka Gazownictwa sp. z o.o.