MRiRW: drugie posiedzenie Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie (komunikat)

27.07.2016, 18:24aktualizacja: 27.07.2016, 18:24

- MRiRW informuje:

Drugie posiedzenie Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie odbyło się dziś w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W spotkaniu uczestniczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel oraz podsekretarz stanu Rafał Romanowski.

– Będziemy korzystać z państwa wiedzy i doświadczenia. Chcemy rzetelnie rozmawiać, a wnioski wykorzystywać w pracach resortu – powiedział podczas dzisiejszego posiedzenia minister Krzysztof Jurgiel i dodał, że Rada Dialogu Społecznego w Rolnictwie to forma współpracy i bezpośrednich kontaktów, a w strategicznych kwestiach jest ona głosem rolniczego środowiska.

Minister Jurgiel podkreślił, że podczas posiedzeń przedstawiane będą strategiczne kierunkowe działania w zakresie rolnictwa. Dziś omawiane były tematy dotyczące roli rolnictwa i obszarów wiejskich w Strategii odpowiedzialnego rozwoju, przygotowywanej przez Ministra Rozwoju, a także pakietu ustaw dotyczących pozycji rolnika w łańcuchu żywnościowym i konsolidacji inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności.

Minister zapowiedział, że w drugiej połowie sierpnia zorganizowane zostanie seminarium na temat propozycji zgłoszonych przez ministerstwo rolnictwa do Strategii Odpowiedzialnego rozwoju i podkreślił, że głos środowiska rolniczego w debacie na temat tej strategii powinien być znaczący.

– Rolnicy wiedzą czego chcą i to powinno być podstawą naszych wspólnych prac dotyczących tej strategii – zaznaczył minister Jurgiel.

Uczestnikom dzisiejszego spotkania zaprezentowane zostały również główne założenia przygotowywanego w resorcie Programu odbudowy rynków rolnych w Polsce.

– Dziś przedstawiamy najważniejsze problemy, które chcemy rozwiązać w tym programie. Jest możliwość debaty i dyskusji. Oczekujemy na jednoznaczną opinię czy nasze propozycje są zasadne i popierane przez środowisko. Będzie to potwierdzeniem naszego kierunku działania – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Rada Dialogu Społecznego w Rolnictwie jest organem pomocniczym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W jej skład wchodzą przedstawiciele branżowych organizacji sektora rolno-spożywczego, związków zawodowych rolników indywidualnych i społeczno-zawodowych organizacji rolników oraz samorządu rolniczego.

kom/ tnt/

Data publikacji 27.07.2016, 18:24