mytaxi i Hailo łączą siły i tworzą największą w Europie firmę do zamawiania taksówek przez aplikację

27.07.2016, 15:13aktualizacja: 27.07.2016, 15:13

mytaxi i Hailo
<ul>
<li> mytaxi i Hailo tworzą największą w Europie firmę w branży zamawiania taksówek przez aplikację mobilną ze 100 000 kierowców, w ponad 50 miastach, w 9 krajach.</li>
<li>Nowa firma będzie działać pod marką mytaxi i mieć siedzibę w Hamburgu, w Niemczech. </li>
<li>Andrew Pinnington, obecny dyrektor generalny Hailo, obejmie kierownictwo nad nowo utworzoną firmą. </li>
<li>Nic Mewes, założyciel mytaxi, obejmie stanowisko dyrektora zarządzającego Daimler Mobility Services i zajmie się doradztwem strategicznym. </li>
<li>Daimler Financial Services będzie kontynuować inwestycje strategiczne w innowacyjne mobilne usługi w transporcie.</li>
</ul>

Warszawa, 26 lipca 2016 - mytaxi i Hailo, liderzy innowacji w branży zamawiania taksówek przez aplikację, łączą siły, tworząc największą tego typu firmę w Europie z 70 milionami pasażerów i 100 000 zarejestrowanych kierowców taxi, w ponad 50 miastach na terenie 9 krajów.

Obszary geograficzne działania obu firm doskonale się uzupełniają. Hailo działa w Wielkiej Brytanii, Irlandii i Hiszpanii, podczas gdy mytaxi jest dostępne w Austrii, Niemczech, we Włoszech, w Polsce, Portugalii, Hiszpanii i Szwecji.

Nowo utworzona firma będzie działała pod marką mytaxi i do połowy 2017 roku przeprowadzi rebranding Hailo w Wielkiej Brytanii, Irlandii i Hiszpanii. Andrew Pinnington zostanie powołany jako dyrektor generalny nowej firmy. Niclaus Mewes, założyciel mytaxi, zajmie stanowisko w radzie nadzorczej i obejmie również funkcję dyrektora zarządzającego Daimler Mobility Services GmbH. Tym samym będzie odgrywał główną rolę w integracji i rozwoju strategicznym nowej firmy. Siedziba główna będzie się mieściła w Hamburgu, w Niemczech.

"Połączenie mytaxi i Hailo to kolejny strategiczny krok w kierunku objęcia pozycji lidera w zakresie rozwiązań i platform mobilnych. Dzięki oferowaniu mobilności na wyciągnięcie ręki, klienci będą mogli korzystać z różnych jej form, włączając w to przejrzysty sposób zamawiania usług i łatwy system płatności. Ta inwestycja będzie kolejną, po blisko 500 milionach euro zainwestowanych w budowanie platform i usług mobilnych w ciągu ostatnich lat. Jesteśmy przygotowani do podejmowania dalszych strategicznych inwestycji, gdyż stale rozbudowujemy nasz ekosystem usług mobilnych" - powiedział Klaus Entenmann, prezes Daimler Financial Services AG.

"Łącząc ze sobą Hailo i mytaxi, stworzyliśmy największą w Europie firmę w branży zamawiania taksówek przez aplikację. Zestawiamy ze sobą światowej klasy technologię, kultową markę, wysoko wykwalifikowany zespół i wsparcie finansowe naszych udziałowców" - powiedział Andrew Pinnington, nowo mianowany dyrektor generalny mytaxi.

Niclaus Mewes, założyciel mytaxi, powiedział: "Hailo i mytaxi są liderami w obsługiwanych przez siebie krajach. Razem jesteśmy jeszcze silniejsi i nie możemy się doczekać kolejnych innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie transportu i mobilności, które pozwolą nam zapewnić atrakcyjne usługi zarówno kierowcom, jak i pasażerom".

Ogłoszenie proponowanego połączenia działalności wymaga zgody europejskich organów regulacyjnych. Decyzja zapadnie w ciągu najbliższych tygodni.

KONTAKT:

Marta Drogosz