Polityka i społeczeństwo

MF: ruszyły Światowe Dni Młodzieży! (komunikat)

26.07.2016, 16:11aktualizacja: 26.07.2016, 16:11

- MF informuje:

Z różnych stron świata przybywają uczestnicy ŚDM w Krakowie. Na głównych lotniskach dokonywano dziennie około 200 operacji lotniczych. Pielgrzymi docierali do Polski także przekraczając drogowe przejścia graniczne. Najwięcej Służba Celna odprawiła na przejściach granicznych z Ukrainą. Tu większość pielgrzymów przyjechała do Polski autokarami.

Dzięki szeregu ułatwień wprowadzonych przez Służbę Celną na wszystkich przejściach granicznych odprawy przebiegły sprawnie i bez utrudnień dla innych podróżnych a atmosfera zadowolenia i radości wśród pielgrzymów wspierała pracę funkcjonariuszy celnych.

Wiele osób po raz pierwszy przybyło do Polski dlatego cenna była każda informacja pomocna w nowym kraju. Funkcjonariusze celni na bieżąco udzielali informacji w punktach informacyjnych w Warszawie, Katowicach czy Krakowie. Przypominamy, że informacji udziela również Centrum Informacji Służby Celnej, które pracuje w wydłużonym czasie służby tj. od godz. 8 do 20, również w soboty i niedziele. Celnicy odpowiadają na pytania telefoniczne i mailowe:

- z telefonów stacjonarnych: 801 055 055

- z telefonów komórkowych: (22) 330 03 30

- z zagranicy: +48 22 330 03 30

- e-mail: info.sluzbacelna@kat.mofnet.gov.pl

Zachęcamy również do skorzystania z portalu www.granica.gov.pl gdzie znajdują się cenne informacje dla pielgrzymów pomocne przy przekraczaniu granicy.

Dbając o bezpieczeństwo w trakcie ŚDM, Służba Celna we współpracy z Policją i BOR w wyznaczonych miejscach uroczystości duchowych i kulturalnych kontroluje osoby, ich bagaże i pojazdy z wykorzystaniem urządzeń RTG. Aktywnie działa już 11 prześwietlających urządzeń mobilnych Służby Celnej.

Dzisiaj celnicy zabezpieczają mszę otwarcia na Błoniach, pracując w Punktach Kontroli Bezpieczeństwa z użyciem RTG.

kom/ sno/

Data publikacji 26.07.2016, 16:11