Newsletter

Polityka i społeczeństwo

Zostań artystą smaku!

25.07.2016, 13:11aktualizacja: 25.07.2016, 13:11

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Gastronomia - 3
Gastronomia - 3
Co to jest carving? Czy można gotować w ciekłym azocie? Czy lody o smaku kiszonych ogórków są smaczne? Tego i znacznie więcej dowiesz się studiując Gastronomię w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach, pierwszej niepublicznej uczelni, która uruchomiła taki kierunek w Polsce

Coraz częściej jemy posiłki poza domem, bo tak jest szybciej i wygodniej, zdrowiej, a dodatkowo umożliwia nam to poznawanie nowych, nieznanych dotąd potraw. Gastronomia to sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną, jak i również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu potraw, komponowaniu posiłków, o tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach i obyczajach związanych z jedzeniem. Gotowanie jest sztuką. Sporządzenie posiłku jest jak malowanie: nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Mnogość programów telewizyjnych o gotowaniu i przyrządzaniu potraw, rozwój blogów kulinarnych, stron i forów z przepisami, wszystko potwierdza wzrost znaczenia, jaki przykładamy do właściwego i zdrowego żywienia.

"Od dłuższego czasu analizowaliśmy tendencje na rynku i staraliśmy się dopasować programy i kierunki studiów do coraz większych wymagań wobec absolwentów jakie stawia rynek pracy. Mając to na uwadze, stworzyliśmy nowoczesny program kształcenia, w którym znalazły się m.in. takie przedmioty jak: technologia gastronomiczna i proces produkcyjny, technologia gastronomiczna - kuchnie regionalne, narodowe, tradycyjne, naturalne, a także kuchnia molekularna, carving czy baristyka" - mówi rektor Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej prof. dr hab. n. med. Jacek Starzewski. Studia mają charakter praktyczny, w szczególności znaczna część zajęć warsztatowych będzie prowadzona w specjalistycznie wyposażonej kuchni.

Raport "Rynek HoReCa" potwierdza: branża gastronomiczna ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój w naszym kraju. Natomiast z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą - 3 lub więcej.

Nowo otwarty kierunek to studia inżynierskie w formie stacjonarnej i niestacjonarnej, w ramach którego przyszli studenci mają do wyboru trzy specjalności:

  •  Sztuka kulinarna
  • Zarządzanie gastronomią
  • Gastronomia w hotelarstwie i zakładach żywienia zbiorowego

Po nich absolwent będzie mógł znaleźć pracę w zakładach gastronomicznych, firmach cateringowych, hotelach, instytucjach zajmujących się promocją i obsługą ruchu turystycznego w ośrodkach rekreacji i sportu i wielu innych miejscach.

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 25.07.2016, 13:11
Źródło informacji Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ