Gwiazda wśród polskich wieżowców. Olivia Star - dopełnienie dzielnicy biznesowej w Gdańsku Oliwie i kolejny etap Olivia Business Centre

30.06.2016, 17:43aktualizacja: 30.06.2016, 17:43

OBC - STAR, wizualizacja nocna
Olivia Star staje się nowym biznesowym symbolem Trójmiasta i dopełnieniem Olivia Business Centre, jednej z najciekawszych wielofunkcyjnych inwestycji w Polsce. 30 czerwca 2016 roku uroczyście wmurowano kamień węgielny pod powstający budynek.

Z najwyższego piętra Olivia Star, ponad 150 metrów nad ziemią, będzie można podziwiać najpiękniejszą panoramę w Polsce: na Zatokę Gdańską, Gdańsk, Gdynię, Sopot, Półwysep Helski oraz Trójmiejski Park Krajobrazowy. Na tych najwyższych piętrach budynku powstanie ogólnodostępny taras widokowy i centrum konferencyjne.

Budynek będzie połączony z przeszklonym ogrodem zimowym, który został zaprojektowany jako tętniące życiem miejsce pełne wydarzeń edukacyjnych i artystycznych. Ta całoroczna, piękna przestrzeń o wspaniałej atmosferze udostępniona zostanie lokalnej społeczności.

"Pragniemy, aby Olivia Star stał się nowym symbolem i dumą Gdańska, Trójmiasta i całego Pomorza. Olivia Business Centre to biznesowo-konferencyjne serce całej metropolii. Kształt budynku będzie nawiązywał do architektury sąsiadującej Hali Olivia. Poprzez nawiązanie do niej chcemy powiedzieć, że kontynuujemy dzieło naszych przodków" - powiedział Maciej Grabski, prezes Olivia Business Centre podczas przemówienia rozpoczynającego uroczystość.

Olivia Star będzie najwyższym budynkiem w północnej Polsce. Szczytowy punkt elewacji tego wysokościowca znajdzie się na wysokości 156 metrów, a łącznie z iglicami budynek osiągnie 180 metrów. Olivia Star stanie między biurowcami Olivia Four i Olivia Six, przy publicznym patio z zielenią i fontannami. Olivia Star powiększy powierzchnię biurową do wynajęcia w Olivia Business Centre z 73 do prawie 120 tys. mkw. Pod wieżowcem powstanie 3-kondygnacyjny parking podziemny. Wprowadzenie się pierwszych najemców planowane jest na wiosnę 2017 roku.

"Olivia Star będzie najnowocześniejszym budynkiem wysokościowym w Polsce i jednym z trzech w Polsce z trójszybową całoszklaną fasadą. Na wszystkich piętrach biurowych znajdą się specjalnie zaprojektowane systemy wentylacji naturalnej, co sprawi, że komfort pracy w Olivia Star będzie nieporównywalnie większy niż we wszystkich obecnie budowanych wieżowcach. Będzie to możliwe dzięki innowacyjnej fasadzie, którą sami zaprojektowaliśmy i przebadaliśmy. W Warszawie powstają podobne budynki, ale żaden z nich nie ma takiego rozwiązania. Uchylne fragmenty elewacji pozwolą wentylować świeżym powietrzem indywidualnie każde pomieszczenie. Budynek został przebadany także pod względem akustyki i będzie certyfikowany w ekologicznym systemie BREEAM na poziomie Excellent. Olivia Star już teraz jest skomercjalizowany w ok. 30%" - powiedział Maciej Kotarski, dyrektor wynajmu w Olivia Business Centre.

OLIVIA STAR

- Wysokość całkowita: 180 m

- Najwyższy punkt elewacji: 156 m

- Wysokość najwyższego punktu nad poziomem morza: 200 m n.p.m.

- Liczba kondygnacji nadziemnych: 35

- Liczba kondygnacji podziemnych: 3

- Powierzchnia do wynajęcia: 45.690 mkw.

- Możliwość naturalnej wentylacji: TAK

- System certyfikacji ekologicznej: BREEAM