Rendeavour rozwija Strefę Wolnego Handlu Lekki

29.06.2016, 17:27aktualizacja: 29.06.2016, 17:27

Prywatno-publiczne partnerstwo z Rządem Stanu Lagos poprowadzi do projektu rozwoju strefy miejskiej o powierzchni 1000 hektarów.

LAGOS, Nigeria, 29 czerwca 2016 r. /PRNewswire/ - Rendeavour i Rząd Stanu Lagos, reprezentowany przez firmę Lekki Worldwide Investments Limited, powiadomili dziś o poszerzeniu projektu rozwojowego firmy Rendeavoour w Strefie Wolnego Handlu w Lekki do wartości 1000 ha, co będzie oznaczało więcej przestrzeni rozwojowej dla wspólnego wzorcowego rozwiązania dla firm i mieszkańców.

Przeniesienie rozwoju oraz jego poszerzenie na północny-zachód, w pobliżu drogi ekspresowej Lekki i mającego w tym miejscu powstać lotniska międzynarodowego, następuje po upływie roku od uzyskania zgody od firmy Rendeavour dotyczącej transformacji 250-hektarowej strefy na Strefę Wolnego Handlu Lekki.

"Powiększając powierzchnię tego miejsca, prezentujemy nasze zobowiązanie długoterminowe, w zakresie planowanego rozwoju miejskiego w Lagos i okolicach - poinformował Stephen Jeinnings, założyciel i dyrektor generalny firmy Rendeavour, największego developera obszarów miejskich w Afryce. - Rząd Stanu Lagos stworzył odpowiedni klimat dla handlu, który umożliwi developerom zagranicznym, takim jak Rendeavour, poczynić dodatkowe inwestycje w zakresie sektora mieszkalnego, komercyjnego, logistycznego i przemysłowego".

Przemawiając w imieniu Stanu Lagos, komisarz Minister Handlu, Przemysłu i Współpracy Prince Rotimi Ogunleye oświadczył: "Udokumentowane osiągnięcia firmy Rendeavour dotyczące realizacji wielkich projektów rozwoju miast na całym terenie Afryki, w połączeniu z ich solidną pracą na rzecz wspólnoty w pełni korespondują z celami Stanu Lagos w zakresie współpracy z kluczowymi partnerami nad stworzeniem Strefy Wolnego Handlu w Lekki".

Strefa Wolnego Handlu Lekki zainicjowała poważne inwestycje w stanie Lagos, jak również w całej Nigerii. Dangote Industries oraz inne firmy nigeryjskie i zagraniczne budują ogromne obiekty, wspierając tym samym wzrost Strefy Wolnego Handlu w Lekki. Budowa portu głębinowego na południu strefy jest już w stanie zaawansowanym, natomiast proponowane nowe międzynarodowe lotnisko w pobliżu Strefy Wolnego Handlu ma stać się główną alternatywą bramy wejściowej do kraju.

"Poszerzenie Strefy Wolnego Handlu w Lekki przez Rendeavour w rzeczywistości podwoi nasze inwestycje na terenie Nigerii - powiedział Rotimi Oyekanmi, prezes zarządu Rendeavour West Africa. - Rząd Stanu Lagos i Lekki Worldwide Investments Limited wykazały duże zrozumienie dla naszej pracy. Jesteśmy podekscytowani mogą uczestniczyć w transformacji na Półwyspie Lekki".

Rendeavour

Rendeavour to największy w Afryce developer miejski z ponad 12000 ha (30000 akrami) projektów wizjonerskich w strefach wzrostu w wielkich miastach w Kenii, Ghanie, Nigerii, Zambii i Demokratycznej Republice Kongo. Wizja firmy Rendeavour nie ogranicza się do niwelacji oczywistego problemu - przesuwu ludności miejskiej i niedoboru mieszkań jakościowych i biznesowych. Staramy się raczej zbudować infrastrukturę - przestrzeń do pracy i przestrzeń mieszkalną, gminy, szkoły i szpitale - co wspomoże utrzymanie i przyśpieszenie wzrostu afrykańskiej klasy średniej oraz stanie się katalizatorem dla przyszłego rozwoju miejskiego.

Strefa Wolnego Handlu Lekki

Strefa Wolnego Handlu Lekki to projekt realizowany na powierzchni 16500 hektarów na południowy-zachód od Lagos, powstały z inicjatywy Rządu Stanu Lagos za pośrednictwem firmy Lekki Worldwide Investment Limited. Strefa Wolnego Handlu Lekki to teren wielofunkcyjny, z obszarami przeznaczonymi dla przemysłu ropy naftowej i gazu naturalnego oraz innych branży przemysłowych, biznesu i usług finansowych, działalności komercyjnej, rekreacji i obszaru mieszkalnego. Główny plan zagospodarowania terenu dla Strefy Wolnego Handlu Lekki przewiduje podział terenu na cztery części, różniące się tematycznie. Strefę powołano, by stworzyć obszar wzrostu gospodarczego, przyciągnąć inwestycje zagraniczne, wspierać eksport, stwarzać nowe miejsca pracy i kreować bezpieczny punkt kompleksowy dla biznesu.

Źródło: Rendeavour

KONTAKT: