Zdrowie i styl życia

MZ ws. trwającego w CZD strajku pielęgniarek OZZPiP (komunikat)

28.05.2016, 12:11aktualizacja: 28.05.2016, 12:11

- MZ informuje:

Minister Zdrowia jest w stałym kontakcie z dyrekcją Centrum Zdrowia Dziecka, która na bieżąco informuje o sytuacji w placówce.

Dyrekcja Centrum Zdrowia Dziecka natychmiast po uzyskaniu informacji o możliwości odejścia pielęgniarek od łóżek pacjentów podjęła następujące działania:

- zaprzestanie przyjmowania nowych pacjentów;

- niezwłoczne wypisanie do domów pacjentów, których leczenie zostało zakończone;

- przetransportowanie do innych placówek pacjentów, nad którymi opieka medyczna mogłaby zostać zagrożona z powodu strajku pielęgniarek.

Obecnie w Instytucie w niezakłóconym trybie funkcjonują jedynie oddziały anestezjologii i intensywnej terapii oraz oddział neonatologii, patologii i intensywnej terapii noworodka (63 pacjentów). Na pozostałych oddziałach, gdzie z powodu strajku ograniczona jest obsada pielęgniarska, przebywa jedynie 141 pacjentów.

Dzięki wspólnym działaniom Ministra Zdrowia oraz Narodowego Funduszu Zdrowia, zabezpieczenie dostępu do świadczeń dla pacjentów, którzy w związku ze strajkiem pielęgniarek nie mogą uzyskać pomocy w Centrum Zdrowia Dziecka zapewniają inne położone na terenie Warszawy i Mazowsza szpitale o tym samym poziomie referencyjności.

Minister Zdrowia poprosił o zaangażowanie w proces rozwiązywania konfliktu niezależnego mediatora, który w środę odbył rozmowy z delegacją protestujących pielęgniarek. Mediator nadal jest obecny na terenie Centrum Zdrowia Dziecka i w każdej chwili może udzielić profesjonalnego wsparcia negocjującym stronom.

Minister Zdrowia potwierdza, że dyrekcja Centrum Zdrowia Dziecka w pełni realizuje zobowiązania podjęte wobec środowiska pielęgniarskiego zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej we wrześniu ubiegłego roku.

Ponadto w Ministerstwie Zdrowia trwają obecnie prace trójstronnego zespołu branżowego Rady Dialogu Społecznego nad całościowym rozwiązaniem problemu wynagrodzeń wszystkich pracowników służby zdrowia. W pracach tych uczestniczy również Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych.

Minister Zdrowia pozostaje w gotowości do dalszego wspólnego rozwiązywania problemów polskiego systemu służby zdrowia i liczy na konstruktywny dialog z wszystkimi jego uczestnikami podkreślając, że rozmowy nie mogą odbywać się w atmosferze strajku, którego zakładnikami stają się pacjenci. Szczególny sprzeciw Ministra Zdrowia budzi wykorzystywanie ciężko chorych dzieci do wywierania nacisku, i to w finansowym kontekście.

kom/ mkz/

Data publikacji 28.05.2016, 12:11