Reforma czy rewolucja - losy nowej ustawy PSW i zmiany w przepisach antyplagiatowych

25.05.2016, 16:39aktualizacja: 25.05.2016, 16:39

Konferencja - fot. 1
Jednolity System Antyplagiatowy ma działać od roku akademickiego 2018/2019. W tym samym roku ma także zacząć funkcjonować nowa ustawa PSW. To zapowiedzi przedstawicieli Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, które padły podczas konferencji "Reforma czy rewolucja - przyszłość szkolnictwa wyższego w Polsce", którą organizowała Fundacja im. Augustina-Jeana Fresnela wraz z firmą Plagiat.pl. Konferencji towarzyszyła uroczystość wręczenia 11 uczelniom certyfikatów Uberrima Fide.

Certyfikaty otrzymały szkoły wyższe, które zapewniają najwyższe standardy w dziedzinie ochrony oryginalności prac dyplomowych. Wyróżnione uczelnie to: Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej, Akademia Pomorska w Słupsku, PWSZ im. Stanisława Staszica w Pile, PWSZ im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim, Politechnika Gdańska, Szkoła Główna Handlowa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Policji w Szczytnie.

W konferencji wzięło udział ponad 100 osób. Wydarzenie podzielone było na dwa panele eksperckie oraz galę wręczenia certyfikatów. Pierwszy panel dyskusyjny poświęcony był planowanym przez MNiSW zmianom w przepisach antyplagiatowych, czyli wprowadzeniu jednolitego systemu, współpracującego z ORPPD. Udział w panelu wzięli: dr Andrzej Kurkiewicz - zastępca dyrektora Departamentu Innowacji i Rozwoju MNiSW, dr Olaf Gajl - dyrektor OPI, dr Alicja Adamczak - prezes Urzędu Patentowego RP, dr Sebastian Kawczyński - dyrektor Fundacji Fresnela oraz Andrzej Sobecki - pełnomocnik Rektora Politechniki Gdańskiej. Przedstawiciele MNiSW i OPI popierali nowe projektowane rozwiązania prawne. Ich zdaniem wprowadzenie państwowego systemu antyplagiatowego poprawi jakość nauczania i przyniesie oszczędności. Z tymi tezami nie zgodzili się dr Sebastian Kawczyński i Andrzej Sobecki. Jak tłumaczyli, pomysł posłów doprowadzi do tego, że na rynku antyplagiatowym zabraknie konkurencji, a system nie będzie udoskonalany. Jego koszty (14 mln zł) znacznie przewyższają ofertę innych dostawców oprogramowania. Jak podkreślał dr Kawczyński, proponowane rozwiązanie to kopia rozwiązania słowackiego, gdzie postawiono na system państwowy, ale słowacki system szkolnictwa wyższego w ostatnich latach nie należy do europejskich wzorców - podsumował dr Kawczyński. Dr Alicja Adamczak zaznaczała, że najważniejsza jest świadomość i kultura własności intelektualnej, należy we wszystkich szkołach wyższych wprowadzić zajęcia z zakresu ochrony własności intelektualnej.

W panelu poświęconym planowanym zmianom ustawowym w Prawie o szkolnictwie wyższym udział wzięli: Marcin Czaja - dyrektor Departamentu Szkolnictwa Wyższego MNiSW, prof. Jerzy Woźnicki - prezes FRP i przewodniczący RGNiSW, prof. Stanisław Bielecki - rektor Politechniki Łódzkiej i wiceprzewodniczący KRASP, dr hab. Maciej Duszczyk - KPN i Uniwersytet Warszawski, dr hab. Aneta Pieniądz - ON i Uniwersytet Warszawski oraz Piotr Gutowski z Parlamentu Studentów. Marcin Czaja zapowiedział, że w ciągu najbliższych dni zostaną ogłoszone wyniki konkursu na założenia ustawy 2.0. Trzy zespoły, które otrzymają grant, będą dalej pracować nad projektem ustawy. Z kolei prof. Jerzy Woźnicki podkreślał wyraźnie, że ustawa, która ma obowiązywać od roku akademickiego 2018/2019 ma być ustawą deregulacyjną. Tzw. mała nowelizacja, która ma wejść w życie w październiku 2016 i która przede wszystkim dokonuje zmian w Krajowych Ramach Kwalifikacji oraz zmniejsza uprawnienia Polskiej Komisji Akredytacyjnej, a także nadaje im charakter bardziej mentorski, a nie kontrolny, to ustawa, która ma odbiurokratyzować polski system szkolnictwa wyższego.

Konferencja Fundacji im. Jeana-Augustina Fresnela odbyła się po raz dziewiąty. Partnerami wydarzenia byli Obywatele Nauki i Fundacja Legalna Kultura. Patronat nad wydarzeniem objęło MNiSW, FRP, KRASP, Urząd Patentowy RP, FRSE. Patronat medialny nad konferencją objęła Rzeczpospolita, PAP, Forum Akademickie, Perspektywy oraz Przegląd.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 25.05.2016, 16:39