Newsletter

MRiRW: rozmowy handlowe w Kairze (komunikat)

06.05.2016, 17:03aktualizacja: 06.05.2016, 17:03

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- MRiRW informuje:

Kontynuacja rozmów na temat planu szerszej współpracy w dziedzinie rolnictwa pomiędzy Polską i Egiptem oraz intensyfikacja wymiany handlowej – to cele kończącej się dziś wizyty podsekretarz stanu Ewy Lech w Kairze.

Podczas spotkań strona egipska poinformowała o zatwierdzeniu kolejnych 3 polskich zakładów produkcji mięsa wołowego do eksportu na rynek Egiptu, a także o postępie prac

w zatwierdzaniu świadectw eksportowych dla jednodniowych kurcząt, indycząt, kacząt, gąsiąt oraz jaj wylęgowych, co oznacza przejście do ostatniej fazy procedury.

Dialog, zapoczątkowany przez ministrów rolnictwa obu krajów w styczniu 2016 r. w Berlinie podczas targów Grüne Woche, zaowocował już wymiernymi korzyściami. Rozmowy z przedstawicielami administracji egipskiej – przede wszystkim Kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rekultywacji Ziemi, Ministerstwa Przemysłu i Handlu oraz Organizacji Służby Weterynaryjnej – dotyczyły głównie możliwości rozwoju współpracy, dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku egipskiego oraz potencjału polskiego sektora rolno-spożywczego.

Wizyta została zorganizowana w terminie targów Food Africa Cairo 2016, na których Agencja Rynku Rolnego zorganizowała polskie stoisko, promujące polską żywność. Wśród firm prezentujących produkty znaleźli się przedstawiciele branży owocowej, cukierniczej

i mięsnej. Podczas licznych rozmów z przedstawicielami środowiska biznesowego – izb branżowych i importerów – wiceminister Ewa Lech podkreślała, że Polska jest jednym

z ważniejszych producentów rolnych w UE. Dzięki wysokiej jakości produktom, oferowanym po konkurencyjnych cenach, nasz kraj stał się znaczącym eksporterem żywności na rynki całego świata. Z uwagi na potencjał rynku egipskiego i przyjazne kontakty, liczymy na dalszy wzrost zainteresowania polskimi produktami wśród egipskich konsumentów.

Egipt jest bardzo ważnym partnerem handlowym Polski. Pod względem wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych w 2015 r. zajął 26. miejsce (1. w Afryce), wyprzedzając wiele krajów Azji, Bliskiego Wschodu oraz kilku krajów UE.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść.(PAP)

kom/ pd/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 06.05.2016, 17:03
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ