MRiRW: rozmowy handlowe w Kairze (komunikat)

06.05.2016, 17:03aktualizacja: 06.05.2016, 17:03

- MRiRW informuje:

Kontynuacja rozmów na temat planu szerszej współpracy w dziedzinie rolnictwa pomiędzy Polską i Egiptem oraz intensyfikacja wymiany handlowej – to cele kończącej się dziś wizyty podsekretarz stanu Ewy Lech w Kairze.

Podczas spotkań strona egipska poinformowała o zatwierdzeniu kolejnych 3 polskich zakładów produkcji mięsa wołowego do eksportu na rynek Egiptu, a także o postępie prac

w zatwierdzaniu świadectw eksportowych dla jednodniowych kurcząt, indycząt, kacząt, gąsiąt oraz jaj wylęgowych, co oznacza przejście do ostatniej fazy procedury.

Dialog, zapoczątkowany przez ministrów rolnictwa obu krajów w styczniu 2016 r. w Berlinie podczas targów Grüne Woche, zaowocował już wymiernymi korzyściami. Rozmowy z przedstawicielami administracji egipskiej – przede wszystkim Kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rekultywacji Ziemi, Ministerstwa Przemysłu i Handlu oraz Organizacji Służby Weterynaryjnej – dotyczyły głównie możliwości rozwoju współpracy, dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku egipskiego oraz potencjału polskiego sektora rolno-spożywczego.

Wizyta została zorganizowana w terminie targów Food Africa Cairo 2016, na których Agencja Rynku Rolnego zorganizowała polskie stoisko, promujące polską żywność. Wśród firm prezentujących produkty znaleźli się przedstawiciele branży owocowej, cukierniczej

i mięsnej. Podczas licznych rozmów z przedstawicielami środowiska biznesowego – izb branżowych i importerów – wiceminister Ewa Lech podkreślała, że Polska jest jednym

z ważniejszych producentów rolnych w UE. Dzięki wysokiej jakości produktom, oferowanym po konkurencyjnych cenach, nasz kraj stał się znaczącym eksporterem żywności na rynki całego świata. Z uwagi na potencjał rynku egipskiego i przyjazne kontakty, liczymy na dalszy wzrost zainteresowania polskimi produktami wśród egipskich konsumentów.

Egipt jest bardzo ważnym partnerem handlowym Polski. Pod względem wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych w 2015 r. zajął 26. miejsce (1. w Afryce), wyprzedzając wiele krajów Azji, Bliskiego Wschodu oraz kilku krajów UE.

kom/ pd/

Data publikacji 06.05.2016, 17:03