Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Miliony drobnych producentów kawy szczególnie dotkliwie odczuwają skutki zmian klimatu, takie jak występowanie anomalii pogodowych, suszy i powodzi czy błyskawiczne rozprzestrzenianie się nowych chorób i szkodników. Zaburzenia rytmu pogodowego znacząco utrudniają uprawę i zbiór kawy ze względu na dużą wrażliwość kawowców na wahania temperatury. W Ameryce Łacińskiej zwiększenie poziomu opadów deszczu, wilgotności i temperatury powietrza doprowadziło do wybuchu epidemii rdzy kawowej, która zmusiła już rolników do wycięcia hektarów drzew.
Rolnikom uprawiającym kawę na trzech kontynentach coraz trudniej jest wyprodukować i sprzedać wystarczającą ilość plonów, aby zapewnić utrzymanie sobie i swoim rodzinom. "My, producenci, jesteśmy pierwszym ogniwem łańcucha oplatającego całą ziemię. To my najdotkliwiej odczuwamy skutki zmian klimatu i dźwigamy na swoich barkach ich ciężar, przy znikomej pomocy z zewnątrz. To po prostu niesprawiedliwe" - mówi Bayardo Betanco, rolnik zrzeszony w spółdzielni producentów kawy Fairtrade PRODECOOP z Nikaragui.
W systemie Fairtrade zrzeszonych jest ponad 800 000 drobnych producentów kawy z 30 krajów świata. Udział w Fairtrade zapewnia im dostęp do fachowej wiedzy rolniczej i funduszy, które mogą przeznaczać na skuteczne przystosowywanie gospodarstw do skutków zmian klimatu i minimalizowanie ich negatywnego wpływu na produkcję.
World Fairtrade Challenge to doskonała okazja dla kawoszy z całego świata na okazanie wsparcia drobnym producentom kawy. Celem akcji jest ustanowienie rekordu liczby filiżanek kawy Fairtrade wypitych w ciągu trzech dni i wysłanie w świat jasnego komunikatu: rolnicy uprawiający kawę mogą liczyć na wsparcie społeczności międzynarodowej w zmaganiach ze skutkami zmian klimatu.
Osoby, które chcą dołączyć do wydarzenia, mogą to zrobić na stronie: www.fairtradechallenge.org. Po rejestracji można utworzyć własną przerwę na kawę i zaprosić na nią innych.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
POBIERZ ZAŁĄCZNIKI
Data publikacji | 04.05.2016, 18:26 |
Źródło informacji | Fairtrade Polska |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Pracodawcy RP: od czerwca zacznie brakować taksówkarzy w miastach PAP
Wchodzący w życie 17 czerwca 2024 r. obowiązek posiadania przez taksówkarzy polskiego prawa jazdy spowoduje, że z rynku może zniknąć nawet kilkanaście tysięcy kierowców. W efekcie o 10-20 proc. spadnie liczba dostępnych przewozów w dużych miastach, wzrosną ceny usług i obniżą się dochody budżetowe - wynika z raportu Pracodawców RP i Instytutu Finansów Publicznych.- 19.04.2024, 11:28
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Ziemia potrzebuje orzeźwienia. Jak SodaStream inspiruje do zmian w kierunku bardziej ekologicznego trybu życia
Ile jednorazowych plastikowych butelek potrzeba, aby opleść Ziemię 27 razy? Odpowiedź to 5,5 mld - czyli tyle, ile w 2023 roku użytkownicy SodaStream zaoszczędzili planecie. Jak tego dokonali? Małymi eko zmianami w codzienności, które efektem skali przynoszą spektakularny efekt! Marka od początku istnienia inspiruje do podjęcia choć niewielkich kroków na drodze ku lepszej przyszłości planety, z troską o środowisko naturalne i dobrobyt kolejnych pokoleń. Udowadnia tym samym, że kreowanie wody i napojów gazowanych we własnej kuchni - zamiast sięgania po gotowe produkty w jednorazowym plastiku ze sklepowych półek - ma realny wpływ na odciążenie Natury.- 19.04.2024, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: SodaStream