Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie ministrów spraw zagranicznych Grupy Wyszehradzkiej i Partnerstwa Wschodniego w Pradze (komunikat)

04.05.2016, 18:54aktualizacja: 04.05.2016, 18:54

- MSZ informuje:

Przyszłość Partnerstwa Wschodniego oraz przygotowania do majowego spotkania ministrów spraw zagranicznych państw Unii Europejskiej i Partnerstwa Wschodniego były głównymi tematami spotkania ministrów spraw zagranicznych Grupy Wyszehradzkiej oraz Partnerstwa Wschodniego z udziałem ministra Witolda Waszczykowskiego.

W spotkaniu, które odbyło się w dniach 3-4 maja w Pradze w ramach przewodnictwa Republiki Czeskiej w Grupie Wyszehradzkiej, wzięli także udział przedstawiciele Szwecji, Niderlandów oraz Niemiec, jak również Komisarz UE ds. polityki sąsiedztwa Johannes Hahn i Zastępca Wysokiej Przedstawiciel UE ds. zagranicznych i bezpieczeństwa Helga Schmidt.

- Mimo że Unia Europejska powinna wypracować bardziej ambitną agendę wobec krajów swego wschodniego sąsiedztwa, to w obecnym kształcie Partnerstwa Wschodniego wciąż istnieje potencjał do wykorzystania - powiedział podczas spotkania minister Witold Waszczykowski. W tym kontekście szef MSZ zwrócił uwagę na implementację umów stowarzyszeniowych z Mołdawią, Gruzją i Ukrainą, budowę nowych podstaw prawnych relacji z Armenią, Azerbejdżanem i Białorusią oraz kontynuację procesu liberalizacji wizowej. Ministrowie spraw zagranicznych Grupy Wyszehradzkiej oraz Partnerstwa Wschodniego zgodnie podkreślili swoje wsparcie na rzecz wzmocnienia i konsolidacji PW z zachowaniem indywidualnych oczekiwań każdego z krajów partnerskich. Strony podkreśliły szczególnie konieczność rozbudowy wzajemnych powiązań infrastrukturalnych, rozwoju kontaktów na poziomie społeczeństw, a także współpracy w zakresie bezpieczeństwa i zwalczania nielegalnej imigracji.

Ministrowie rozmawiali również o aktualnej sytuacji w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji na Ukrainie. Minister Witold Waszczykowski podkreślił, że Polska, która obejmie przewodnictwo Grupy Wyszehradzkiej 1 lipca 2016 r., zamierza podtrzymać wysoką aktywność współpracy Grupy Wyszehradzkiej z krajami Partnerstwa Wschodniego.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 04.05.2016, 18:54