Polityka i społeczeństwo

MSZ: prezentacja Raportu Polskiej Służby Konsularnej za rok 2015 (komunikat)

29.04.2016, 18:43aktualizacja: 29.04.2016, 18:43

- MSZ informuje:

- MSZ opiekuje się polskimi obywatelami w sprawach trudnych i sytuacjach zagrożenia. Interweniujemy też w sytuacjach naruszenia prawa wobec Polaków mieszkających w innych państwach UE – mówił sekretarz stanu Jan Dziedziczak podczas konferencji prasowej poświęconej Raportowi Konsularnemu za rok 2015.

Raport stanowi podsumowanie działań służb konsularnych w ubiegłym roku. Wiceminister Dziedziczak przypomniał, że do zadań resortu należy reagowanie w sprawach trudnych i w sytuacjach zagrożenia – wymieniał tu m.in. ewakuację Polaków z Jemenu i Nepalu, przyjazd obywateli polskiego pochodzenia z Donbasu, uwolnienie porwanych marynarzy ze statku Szafir i dziennikarzy uprowadzonych w Syrii, a także odnalezienie zaginionych i identyfikacja zmarłych w zamachu w Tunisie.

Wiceszef MSZ przypomniał też, że urzędy konsularne opiekują się także Polakami, którzy wyemigrowali w ramach Unii Europejskiej i interweniują np. w przypadkach nieprzestrzegania prawa pracy wobec Polaków. - Wydaliśmy 22 tys. 423 Karty Polaka naszym rodakom mieszkającym na terenie byłego ZSRR. Liczba wiz wydanych przez nasze urzędy konsularne na całym świecie to 1 mln. 525 tysięcy, z czego najwięcej, 380 tys. wiz, wydał nasz konsulat we Lwowie – dodał.

Jako największe wyzwanie dla polskich służb konsularnych w 2016 roku wiceminister Dziedziczak wymienił Światowe Dni Młodzieży. – Wzmacniamy urzędy konsularne, dodatkowo delegujemy urzędników konsularnych do trzech specjalnie utworzonych punktów. MSZ przygotowuje też specjalne publikacje dla pielgrzymów i goszczących ich rodzin – wymieniał.

Mówiąc o zbliżającym się sezonie urlopowym wiceszef MSZ zachęcił do rejestrowania podróży w systemie Odyseusz oraz śledzenia ostrzeżeń publikowanych na stronach MSZ.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 29.04.2016, 18:43