Seminarium "Finanse publiczne w Polsce - dokąd zmierzamy?"

26.04.2016, 15:23aktualizacja: 26.04.2016, 15:23

IBS – Charakterystyka źródeł dochodów i kierunków wydatków publicznych w Polsce 19.04.16
19 kwietnia br. odbyło się seminarium Instytutu Badań Strukturalnych (IBS) poświęcone finansom publicznym w Polsce. Spotkanie zorganizowane zostało w ramach projektu "Jak są wydawane moje podatki" realizowanego w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z Funduszy EOG.

Celem spotkania było:

• przedstawienie rzetelnej diagnozy stanu finansów publicznych w Polsce,
  • poszerzenie debaty publicznej o tematykę wyzwań stojących przed polityką fiskalną w nadchodzących latach,
  • zdefiniowanie obszarów wymagających działań zwiększających przejrzystość informacji dotyczących finansów publicznych oraz
  • pokazanie, w jaki sposób instytucje publiczne mogłyby publikować dane o sytuacji finansowej państwa, tak aby dane te były przystępniejsze dla obywateli.

Wśród prelegentów seminarium byli: dr Agnieszka Chłoń-Domińczak (SGH), Piotr Lewandowski, Jakub Sawulski i Jan Baran (IBS) oraz Katarzyna Mikołajczyk, Asia Przybylska (Fundament Społeczeństwa Informacyjnego). W dyskusji panelowej nt. perspektyw finansów publicznych w Polsce wzięli natomiast udział: wiceminister Leszek Skiba (Ministerstwo Finansów), dr Paweł Wojciechowski (główny ekonomista ZUS) oraz Ignacy Morawski (WiseEuropa).

W czasie spotkania przedstawione zostały m.in. źródła dochodów i kierunki wydatków publicznych w Polsce, polityka fiskalna w naszym kraju w okresie globalnego kryzysu finansowego oraz przepływy finansowe wynikające z systemu świadczeń społecznych.

Zaprezentowano również aplikację (1) pozwalającą sprawdzić, na co wydawane są podatki każdego z nas oraz hurtownię danych o finansach publicznych (2), która zbiera w jednym miejscu dane z kluczowych dokumentów budżetowych finansów państwa dla lat 2006-2014. Wspomniane zasoby przygotowane zostały wspólnie przez ekonomistów IBS i programistów organizacji Fundament. Dane wyekstrahowano z dokumentów źródłowych dostępnych jedynie w formacie PDF (użytkownicy hurtowni mogą ściągnąć dane w formacie Excel).

Relacja z seminarium, prezentacje i pozostałe materiały dostępne są na stronie Instytutu Badań Strukturalnych pod adresem http://ibs.org.pl/events/finanse-publiczne-w-polsce-dokad-zmierzamy/

1. https://mojepanstwo.pl/podatki

2. https://mojepanstwo.pl/finanse