Polityka i społeczeństwo

MON: minister ON weźmie udział w uroczystościach 75. rocznicy pierwszego zrzutu Cichociemnych w Dębowcu (komunikat)

12.02.2016, 19:03aktualizacja: 12.02.2016, 19:03

- MON informuje:

W sobotę, 13 lutego, minister obrony narodowej Antoni Macierewicz weźmie udział w uroczystościach upamiętniających pierwszy zrzut Cichociemnych w Dębowcu.

Uroczystości z udziałem wojska oraz przedstawicieli władz państwowych i samorządowych rozpoczną się o godz. 13.00 przed kamieniem upamiętniającym to wydarzenie.

W programie uroczystości:

- nabożeństwo ekumeniczne;

- wystąpienia okolicznościowe;

- składanie wieńców przy głazie pamiątkowym.

W nocy z 15 na 16 lutego 1941 r. w Dębowcu na Śląsku Cieszyńskim miało miejsce pierwsze lądowanie Cichociemnych w kraju, które było jednocześnie pierwszym zrzutem spadochroniarzy do okupowanej Europy. Żołnierze Polskich Sił Zbrojnych byli desantowani do Polski w celu prowadzenia nieregularnej walki z niemieckim okupantem oraz organizowania i szkolenia w kraju polskiego ruchu oporu.

* * *

Przed uroczystościami w Dębowcu minister Antoni Macierewicz odwiedzi Cieszyn, gdzie ok. godz. 12.00 spotka się ze starostą powiatowym Januszem Królem i burmistrzem miasta Ryszardem Macurą oraz członkami Cieszyńskiej Kompanii Obrony Narodowej.

Minister Macierewicz oraz towarzyszący ministrowi pełnomocnik MON ds. tworzenia Obrony Terytorialnej Kraju dr Grzegorz Kwaśniak wysłuchają informacji nt. Kompanii Obrony Narodowej w strukturze powiatu. Obejrzą też sprzęt i wyposażenie pododdziału, funkcjonującego w Cieszynie.

kom/ mkz/

Data publikacji 12.02.2016, 19:03