UOKiK wydał decyzję w sprawie zmowy przetargowej (komunikat)

12.02.2016, 14:55aktualizacja: 12.02.2016, 14:55

- UOKiK informuje:

UOKiK wydał decyzję, w której stwierdził zawarcie niedozwolonego porozumienia przez dwóch przedsiębiorców. Od 2013 r. wspólnie wpłynęli na wyniki ośmiu przetargów na dostawy pieczywa.

Postępowanie w tej sprawie zostało wszczęte w marcu 2015 r. Urząd ustalił, że Firma Produkcyjno Usługowa Natex z siedzibą Złotnikach (woj. podkarpackie) oraz Młyn Malinie Dziewit z Malinia (woj. podkarpackie) wspólnie uzgadniali swoje oferty w przetargach na dostawy pieczywa. Jeśli były one dwiema najkorzystniejszymi, wówczas zwycięzca rezygnował z zawarcia umowy z usługodawcą. Oznaczało to wybranie oferty drugiego z uczestników zmowy, która była droższa od wybranej pierwotnie.

Po ogłoszeniu wyników przetargu zwycięzca nie kontaktował się z organizatorem lub podawał lakoniczne i ogólnikowe powody odmowy podpisania umowy, np. przyczyny ekonomiczne, czy zagraniczny wyjazd zarządu. O wspólnym działaniu świadczy m.in. fakt podpisywania w niektórych przypadkach ofert obu przedsiębiorców przez tę samą osobę, te same błędy w dokumentach, brak określonych załączników, czy wysyłanie ofert w tym samym czasie w jednej placówce pocztowej.

W ten sposób przedsiębiorcy wpłynęli na wyniki ośmiu postępowań o zamówienia publiczne organizowanych m.in. przez domy pomocy społecznej i jednostkę wojskową. W efekcie zmowy organizatorzy przetargów tracili od kilku do kilkudziesięciu tys. zł.

Wspólnym ustaleniom mogły sprzyjać powiązania rodzinne pomiędzy przedsiębiorcami Udziałowcy spółki Młyn Malinie Dziewit są rodzicami i rodzeństwem właścicielki FPU Natex. Prawo nie zabrania w takich przypadkach udziału w przetargach, jednak oferty nie mogą być ustalane wspólnie lecz składane niezależnie od siebie.

Za udział w porozumieniu ograniczającym konkurencję na przedsiębiorców zostały nałożone kary finansowe w wysokości ponad 130 tys. zł.

Decyzja nie jest prawomocna. Przysługuje od niej odwołanie do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

kom/ mmi/

Data publikacji 12.02.2016, 14:55