Konsola WuKong firmy Taisys zrewolucjonizuje stosunki pomiędzy operatorami sieci komórkowych i usługami OTT

10.02.2016, 09:47aktualizacja: 10.02.2016, 09:47

TAJPEJ, Tajwan, 10 lutego 2016 r. /PRNewswire / - Taisys Technologies przedstawia konsolę WuKong, pierwszą w historii płaszczyznę dla regulowanych usług OTT, która ma za zadanie wesprzeć współpracę pomiędzy operatorami sieci komórkowych a dostawcami usług OTT. Nowa synergia udostępniona przez WuKong stanie się innowacyjnym źródłem dochodów dla operatorów sieci komórkowych walczących przeciwko usługom OTT, co obniża dochody i marżę z usług. Podstawę WuKong tworzy technologia IMSI-Driven firmy Taisys oraz płaszczyzna slimduet®, którą po raz pierwszy pomyślnie wykorzystano w pierwszym na świecie komercyjnym ekosystemie eSIM.

Jako dostawcy usług internetowych podmioty sieciowe są zobowiązane do zachowania neutralności sieciowej, w ramach której wszystkie dane należy traktować w sposób jednakowy, a więc nie wolno blokować, ograniczać lub przyznawać odpłatnie priorytetu dowolnym usługom i treści, w dowolnym miejscu w sieci Internet. Niemniej jednak, operatorzy sieciowi mogą przekształcić swą rolę dostawcy dostępu do Internetu na status dostawcy usług aplikacji, ponieważ mają prawo do projektowania usług i promocji różnorodnej treści i udostępniania jej abonentom. Dostawca połączenia sieciowego może osiągnąć taką transformację poprzez przełączniki IMSI, a tym samym uwolnić się od zasad neutralności sieciowej. To z kolei wspiera rozwój współpracy pionowej, co oznacza, że usługa i treść są dostarczane w pakiecie z ruchem internetowym i mogą podlegać opłacie za OTT.

Jason Ho, Prezes Zarządu Taisys stwierdził, iż: "Droga do eSIM zawiera sporo wyzwań dla dostawców połączenia sieciowego. Taisys stanowi na tej drodze potężnego wspólnika dla dostawców połączenia, zapewniając gładkie przejście do nieograniczonych usług dostawcy połączenia, z zapewnieniem centralnej pozycji Telco. Konsola WuKong ponadto uosabia czar przywrócenia dostawcom połączenia symbolicznego, utraconego rajskiego ogrodu w zakresie usług Internetu mobilnego".

Platformę ochrzczono imieniem WuKong ze względu na podobieństwo pomiędzy jego zdolnościami IMSI a postacią Sun WuKong - król małp zdolny do zmiany wyglądu. W klasycznej pozycji literatury chińskiej, „Podróż na zachód" WuKong figuruje jako pomocnik chroniący mnicha buddyjskiego Tripitakę podczas pielgrzymki, mającej na celu uzyskanie Ksiąg Świętych z Indii. WuKong jest znany ze swych zdolności magicznych. Potrafi z własnego włosa sklonować całą swoją postać wraz ze zdolnościami własnych przeciwników, pokonanych podczas podróży znanej pod nazwą „72 przekształceń". Dostawcy połączenia potrafią w ten sposób stawić czoło wyzwaniom związanym z nieograniczonym dostępem do IMSI, podobnie jak i WuKong, który posiadał nieograniczoną ilość włosów. Analogią jest fakt, iż każdy IMSI można przekształcić na odrębnego dostawcę usług. Zastosowanie platformy WuKong do wykorzystania tego źródła umożliwi operatorom poszerzyć ich wydajność o niczym nieograniczone możliwości.

Konsola WuKong zostanie uroczyście zaprezentowana podczas kongresu Mobile World Congress 2016.

Więcej informacji można znaleźć na witrynie firmy Taisys: http://www.taisys.com/index

Źródło: Taisys Technology

KONTAKT: